Реклама / Ads
0| 5389 |02.05.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

2 май - българинът спира с данъците, работи за джоба си

.
От днес работим за джоба си
През настоящата 2015 г. българите работят до 2-ри май, за да си платят данъците към държавата, изчислява Институтът за пазарна икономика. Образно казано, това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.
 
Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – в България се нарича Ден на свободата от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

"През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите, съвсем не достига, за да бъдат покрити държавните харчове.  Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.", обясняват от Института.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2015). Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2.5 млрд. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6382 |27.03.2015 Българинът планира от януари лятната си почивка . 0| 5751 |20.02.2015 Виж къде ще спират тока . 4| 7541 |14.02.2015 Новият Закон за частния фалит спира банковото робство? . 15| 5104 |09.02.2015 Европа спира наказателните процедури по "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads