Реклама / Ads
12| 6448 |03.01.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ против решението на КЕВР за цените на водата: Регулаторът убива!

.
Източник: БГНЕС
Намалението на цените на ВиК услугите е “пирова победа” за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани.
 

Това посочиха в официална позиция от националния браншов синдикат “Водоснабдител” - КНСБ. Повод за острото изказване е решението на регулатора, с което бяха одобрени новите цени на водоснабдителните и канализационните услуги за тази година. 


Синдикатът е категорично против.


“Решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София област”, посочват от КНСБ. 


“Решението поставя пред провал усвояването на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., което ще направи невъзможно изграждането на пречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз.


Поради липса на необходимите финансови средства няма как да се реализират планираните инвестиции през 2021 г. и ще се компрометира още повече състоянието на ВиК мрежата.


Възпрепятства се нормалното предоставяне на ВиК услугите в редица региони на страната, което означава, че съчетано с климатичните промени и засушаване се увеличава неимоверно рискът от повтаряне на кризи като тази в град Перник.


Едва ли КЕВР ще поеме отговорност, когато стотици хиляди български граждани останат без нормален достъп до вода за питейно-битови нужди и няма как да се съгласим с бюрократично и чиновническо отношение към съдбата на толкова жизненоважен сектор като ВиК. Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие. Регулаторът с решението си не регулира, а убива”, допълват от КНСБ. 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8576 |18.10.2020 Експертът Николай Костов: Пускаме ваксините против грип от понеделник . 0| 4962 |03.06.2020 Тодор Матев: ЧЕЗ Електро спазва решението си за удължен срок за плащане на сметките за ток от домакинствата . 3| 4645 |31.03.2020 КНСБ: Над 37 000 работещи у нас са засегнати от пандемията . 0| 4634 |19.02.2020 „Фолксваген“ пак отлага решението за завод в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads