Реклама / Ads
3| 15390 |22.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кой се точи на военните заводи ”Дунарит” и ”Емко”? И защо точно сега

.
Защо точно сега се появиха апетити за предприятия от Военно-промишления комплекс и започнаха драмите с отнемане на лицензи и уволнения на ръководства? Отговорът е един-става въпрос за пари.
 
Ако преди три години медиите бяха пълни с драматични репортажи от държавните ВМЗ Сопот, където нямаше пари за заплати, готвеше се продажба едва ли не за 1 лев и работещите бяха под санитарния минимум, то днес положението в този и другите заводи, произвеждащи военна продукция е коренно различно.

Но нека видим цифрите, те са съвсем ясен и точен показател на събитията около "Дунарит" и Емко" от последните седмици.Цялата мощна някога българска военна индустрия преди три години регистрира произведена продукция по официални данни за около 200 милиона евро общо и предприятията едва кретаха.

За 2015 година обаче произведената продукция официално достигна 645 милиона евро, а за тази година очакванията са тя да надхвърли 850 милиона евро или около 1 милиард долара. Това вече са сериозни пари и няма как такъв финансов ресурс да не попадне в полезрението на хората, които се смятат за господари на държавата.

Прави впечатление и това, че досега никой не е публикувал официални данни за продукцията на военните заводи през 2016 година, Министерството на икономиката странно мълчи по въпроса. А от тази информация може да се види какъв е ръста на индустрията и да се прогнозира по-точно какво ще стане през тази година.

Оттук започнаха и драмите- изведнъж правителството чрез Министерството на икономиката се сети, че има такива заводи и то точно определени два от тях-"Дунарит" и "Емко", започнаха проверки, започна да се търси под вола теле и да се отнемат лицензи. Претекстът е винаги благовиден- нарушения от страна на ръководството. Както е добре известно, такива нарушения могат да се намерят навсякъде, ако проверяващите искат.Дори и в Министерски съвет.

А те искат, по-точно, техните началници искат и то много.Как да оставят извън контрол подобно взривно нарастваща индустрия, как да позволят поток от долари да влиза не в техните джобове, а в други. Защото не е тайна, че родните военни заводи изнасят през чужди фирми своята продукция в Близкия Изток и че заради цената и качеството си тя се цени много там.

Конфликтите, в които като топъл хляб се харчи българската военна продукция са с траен характер и едва ли ще приключат утре. Което означава, че потокът от долари ще продължи да тече и в следващите години, ако не не стане нещо форсмажорно.

Ето това е причината Пеевски толкова емоционално да реагира на осветяването му като двигател на действията срещу заводите от военната индустрия.Защото нещата се вързват напълно-една индустрия се вдига от пепелта, започва да печели. и той, естествено, иска да прибере, каквото може. Позната картинка.

Милиони долари са си стимул и за да бъде отклонен потока от долари към джобовете на определени родни олигарси се задейства цялата държавна машина. Правителството на Борисов послушно изпълнява поръчката-да се отстранят ръководители, изкарали предприятията си от кризата и осигурили печалба за собственика и добри заплати за работниците, да се отнемат лицензи и да се спре на практика работата на успешните предприятия. В крайна сметка, да се стигне до смяна на собствеността. Това хората на премиера го могат, правили са го и друг път.

"Хората, които разбират от военна индустрия си мълчат. Затова могат да се правят само предположения на базата на косвена информация.Възможно е Делян Пеевски да има някаква роля в тези процеси, но нека не изключваме и руската военна индустрия, която има интерес нашия износ да го няма. Все пак руснаците продават военна продуцкия за 16 милиарда долара,а ние-само за около 1 милиард, но те явно искат и това да приберат. Възможно е случващото се да е и някакъв микс от тези варнианти", каза Тихомир Безлов  от Центъра за изследване на демокрацията.

Според "Капитал" битката е за "Дунарит", като от едната страна е конкурентното "Емко" на Емилиян Гебрев, подкрепяно от мениджърите на русенския завод, за които се предполага, че остават близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Той в публичните си изяви нееднократно е казвал, че преди затварянето на банката депутатът Делян Пеевски му е поискал безвъзмездно дялове в редица предприятия, сред които и от оръжейната компания. От другата е регистрираната на Британските Вирджински острови Viafot, която вероятно е контролирана от ДПС депутата. През март 2016 г. нейното българско дружество придоби вземане на Едуардо Миролио от "Дунарит" паралелно с другите сделки между него и Пеевски, чрез които последният съвсем официално взе контрола в "Техномаркет".

Каквато и да е истината, фактите са достатъчно красноречиви-държавата удря работещи, печелещи и развиващи се интензивно предприятия. Някой чака отстрани, за да ги купи след това на безценица. Както Фрогнюз написа, у нас действа схема за придобиване на чужда собственост с общите усилия на правителство, прокуратура и спецслужби. Досега тя работи безотказно, достатъчно е само да припомним КТБ.

Военните заводи очевидно са поредната цел за заграбване, това е очевидно. Водещата роля обаче тук не е на прокуратурата, а на правителството на Борисов, просто такъв е обектът, който се атакува. Въпросът е ще позволи ли обществото да бъде извършена поредната нагла кражба на чужда собственост и докога ще се търпят хората, ограбили и ограбващи България вече почти 30 години.

Екип на Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6133 |14.08.2017 Каракачанов разчита на Комисия в парламента за вдигане на военните заплати . 0| 5303 |06.07.2017 Каракачанов ще настоява, но не обещава вдигане на заплатите на военните . 0| 6629 |21.06.2017 Константин Попов: Заплатите на военните трябва да се увеличат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads