Реклама / Ads
0| 7685 |07.06.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Концесията на мина „Оброчище“ води към алуминиевия крал Олег Дерипаска

.
Държавата се разшета около скандалната мина „Оброчище“, където в последните три месеца миньорите на два пъти обявяват стачки. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова прекрати временно концесията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на концесионера „Евроманган“, Националната агенция по приходите започна ревизия на компанията, омбудсманът Мая Манолова се срещна на място с миньорите, а Държавната агенция „Национална сигурност“ ще проверява инвеститорите.
 

Собственик на концесията е дружеството „Евроманган“. То получава през 1999 г. 25-годишна концесия за добив в северозападния участък на находището.  Компанията няколко пъти смени собствениците си, като при всичките случаи това става през офшорни фирми без ясен краен бенефициарен собственик. За последно смяна в собствеността има през пролетта на 2008 г. Тогава собственик на дружеството става кипърската офшорка Poitner Trading Limited. Данните от Търговския регистър показват още две ключови кипърски дружества – управител е Belserve Consultants Limited, което има двама директори – Мария Папапавлу и Марта Калеши. Секретар пък е компанията Vaspaco Properties limited, посочва "Студия трансмедия" .
 

Публикация на "Капитал" сочи Папапавлу като едноличен собственик на Magiava Holdings, която преди три години формално придобива „Мини Черно море“ от предишния й собственик – регистрираната на Сейшелските острови Sevar. Изданието припомня, че тогава това е част от прехвърлянето на собствеността на дружествата на Христо Ковачки от различни офшорни фирми към компании от Кипър и Великобритания. Промените последваха въведените тогава законови изисквания енергийни дружества да не са собственост на офшорки. По същото време такива прехвърляния бяха направени и в топлофикациите на Ковачки.

 

Другият директор на Belserve Consultants – Марта Калеши, е директор и на кипърската Darklet Limited. Офшорката е официалният собственик на „Топлофикация – Габрово“.

Всички тези следи водят към Христо Ковачки. В борда на директорите на „Евроманган“ обаче има две руски имена – Игор Шпагин и Людмила Соколенко. Присъствие, което отново повдига въпроса кой точно е собственик на дружеството.


Същата конструкция – Belserve Consultants Limited, Vaspaco Properties limited и Мария Папапавлу участват и в цяла група компании, които са под контрола на белоруския олигарх и „господар“ на подземните богатства Дмитрий Мазепин.

Мазепин контролира гигантите Уралхим и Уралникел. Бивш собственик на руските ТНК и Сибур. Приеман е за близък съратник на руския олигарх Олег Дерипаска – алуминиевият крал. Двамата са членове на борда на руската федерация по плувни спортове.

 

Компаниите Belserve Consultants Limited и Vaspaco Properties limited са намесени и в още една руска връзка. Те контролират кипърското Prevezon Holdings limited, което е замесено в един от големите скандали за пране на пари в Русия и Молдова.

Следите му водят към случая със Сергей Магнитски. Руски адвокат, който беше намерен мъртъв в следствения арест в Русия. Магнитски е адвокат, който работи по историята с изгонването през 2005 г. от Русия на инвеститора Бил Браудър и отнемане на визата му. Браудър е обявен за „заплаха за националната сигурност“. Впоследствие активите на неговия фонд „Hermitage Capital“ са подложени на разграбване.

 

„Дойче Веле“ припомня, че през 2007 г. руската полиция прави обиск в московското представителство на „Hermitage Capital“ и конфискува документи, с чиято помощ органите за сигурност успяват да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда.

Магнитски започва серия дела. Докато сам не получава обвинение, че през 2002 г. е помогнал на „една фирма в укриването на данъци“. През ноември 2008 г. е арестуван и така и не излиза от предварителния арест. Историята на един финансов скандал се превръща в историята на едно убийство.

 

Историята на мина „Оброчище“ познава не един смъртен случай. Засега те са само производствени. Интересът към нея обаче гарантира още напрежение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4977 |05.06.2017 Теменужка Петкова спира концесията на мина ”Оброчище” . 0| 5174 |29.05.2017 Московски: 2 млн. лева струват процедурите за концесията на летище „София” . 1| 3796 |10.05.2017 Правителството отново стартира концесията на летище София
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads