Реклама / Ads

0| 58593 |16.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Не купувайте бе, идиоти! Българинът най-беден, но с най-много и скъпи имоти

.
И такива вървят по над хиляда евро за кв.м.
Тази сутрин от телевизора чухме поредната проповед. Темата е позната: българи, купувайте имоти, това е прекрасна инвестиция. С какво обаче да ги купуват нашенци тези имоти? Ами да теглят заеми, да се заробват, но да пълнят джобовете на строители и търговци. Юруш на имотите! Така се борела инфлацията. Така купувачът щял да спечели след години, когато цените ще излетят нагоре още повече.

Опорки, зарибяване… Тарикатите разчитат на ниската имотна култура и печелят много от това. Но именно те са причина много хора да са манипулирани и неуки по отношение на имотните сделки. За качеството на новото строителство и вложените материали да не говорим.

 

Попитан дали в София и други големи градове имотите не гонят по цени тези в Милано, например, проповедникът по имотите се разсмя и рече, че това са митове.
Проверихме и се оказа, че наистина в Милано цените на жилища в затворени комплекси и на къщи са с около 30% по-високи от тези в София, например. Но една друга справка извади наяве една мъничка, но ултра важна подробност.
Средната работна заплата в Италия е 30 120 евро годишно. Конкретно в Милано – 36 500 евро (данни от 2020 г.).


.
На брега на езерото Комо, до Милано, имотите са по-скъпи от София, но не много...


В България средната работна заплата е около 20 000 евро годишно. Статистиката обаче показва 1612 лв на месец. Пак някаква мистерия в изчисленията.  
Освен това Милано е световен град, а София не е, каквото и да говорим. Не подценяваме българската столица, но нека и не я превъзнасяме от патриотични чувства.
В Милано се произвеждат световните автомобили Алфа Ромео. Тук е и Миланската Скала – оперната сцена, отрупана със слава.Милано е световна столица на модата, тук се провежда и един от най-големите панаири в Европа. Тук е творил Леонардо да Винчи. В Милано е и най-големият университет по строителство и архитектура. За катедралите и музеите да не говорим… Шест милиона туристи посещават Милано.

 

Рекордът за цена на имот обаче се държи от София. Тези дни тук е продаден имот в центъра на града на цена от 7 000 евро за кв.м. Това е абсурд! Дори експерти, запознати с тоз бизнес се хванаха за главата.
Според тях жилищните имоти в София са надценени поне с 30%. Това трябва да е ясно. Абсолютно спекулативни са твърденията за логичен и закономерен растеж на цените.


Два метода са приети в световната практика за оценка на пазара на недвижими имоти, което се премълчава умишлено в България.

 

Първият метод е чрез използване на коефициента наем спрямо цена, който се изчислява на годишна база и по този начин показва каква е текущата възвръщаемост на инвестицията. Според този метод за оценка, нормалната възвръщаемост при инвестициите в имоти е 10-12% за година, а към момента при имотите в София той е не повече от 4%, което е надценяване и „балон“.

 

Вторият метод е чрез използването на коефициента цена към доход, като този показател показва съотношението колко брутни годишни дохода са нужни на едно домакинство, за да си закупи недвижим имот. В повечето европейски страни този индекс е до 10 г. Елементарно е всеки да изчисли колко заплати трябва да вложи българинът за един среден по размери  цена имот. Отново говорим за рекорд и абсурд! Цените са раздути до небесата и съвсем логично възниква съмнение за някакви договорки между строители и имотни агенции. Не твърдим, че ги има, но така изглежда…

 

Пълна лудница! Най-бедни, но с най-много собствени жилища.

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на хората, които живеят в собствени имоти и нямат ипотека или друг кредит за покупка на жилище. Истински факири. Най-бедни, но купуват без кредити!

 

Делът на собствениците на имоти в България, които живеят в собствено жилище и нямат ипотека, е над 84%. В много по-богати страни от нашата собствените имоти са много, много по-малко. В Нидерландия е 8,5% при многократно по-високи доходи. В Швеция – 12,2%, Дания – 14%, Германия – 24,7%, Белгия – 27,4%.

Парадоксите по темата „Имоти“ в България клонят към манипулации на пазара и населението. Крайно време е това да се каже ясно. Както и, че много от т.нар. експерти представляват интересите на строителни компании и имотни агенции.

 

Заробвате се бе, хора. Сами се заробвате. А строители и продавачи стават мултимилионери от вашата липса на разум. Не го ли разбирате?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 7542 |19.10.2021 Българинът пак тръгна на евтин пазар в Одрин и Чорлу . 5| 5407 |28.11.2017 Българинът иска нормална заплата от 2000 - 2500 лева . 0| 4082 |16.08.2017 Българинът харчи за почивка по 320 лв. на човек . 4| 4640 |10.10.2016 КНСБ: Българинът е най-беден в ЕС
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ