Реклама / Ads
1| 6195 |04.03.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КЗК санкционира фирми заради картел помежду им

.
Производството е образувано по молба на „Спа Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и облицова СПА центрове.
 

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 200 000 лв. на „НОЛА 7” ЕООД, 80 000 лв. на СД „ЛЮТО – Георгиев и сие”, 60 000 лв. на ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и 5 000 лв. на сдружение „Национална асоциация СПА и уелнес центрове”, гр. София за извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм.).

Комисията постанови прекратяването им. Производството е образувано по молба на „Спа Дизайн” ООД, гр. Бургас, което проектира, изгражда, оборудва и облицова СПА центрове.

„НОЛА 7” ЕООД, ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и СД „ЛЮТО-Георгиев и сие” са конкуренти на молителя на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих. Проучването на КЗК установи, че предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на Сдружението, в което членуват. В периода февруари 2002 г. – юни 2008 г. фирмите са извършвали антиконкурентно съгласуване на стопанското си поведение под различни форми. Създали са и са прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила, вземали са решения за съгласувано определяне на цени и търговски условия, създавали са условия за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на клиенти и манипулиране на търгове.

spa_sol.jpg
 снимки Вяра Йовева

В допълнение, участниците в картела са предоставили възможност на Сдружението да упражнява контрол по изпълнението на тези антиконкурентни решения и уговорки, вкл. и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия - длъжници, некоректни платци и др. КЗК счита, че подобно поведение цели ограничаване или нарушаване на конкуренцията и противоречи на чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм). Обмяната на „чувствителна информация” между участниците в споразумението нарушава свободната стопанска инициатива и независимото пазарно поведение, което е основна предпоставка за разгръщане на ефективна конкуренция на съответния пазар. Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара. При определяне на имуществената санкция КЗК е взела предвид също и продължителния период на нарушенията. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6526 |26.01.2009 Глобиха „Германос” заради заблуждаваща информация за стоките . 6| 5719 |18.12.2008 Агайн: Нe се очакват фалити заради загуби по “Гражданска отговорност” . 4| 4907 |12.10.2008 Хиляди полети отменени заради икономическата криза . 5| 6190 |10.10.2008 Строителните фирми ползват различни вратички, за да останат в сивия сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads