Реклама / Ads
17| 12383 |01.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

От „Лукойл” се жалват – работили на загуба

.
Сергей Гиндич, заместник генерален директор по доставки и продажби в „Лукойл” заяви, че печалбата на компанията при продажбата на литър дизел е една стотинка, а при продажбата на литър бензин А 95 търпи загуба от 12 стотинки.
 

Той присъства на заседание на парламентарната икономическа комисия, на което се обсъжда пазарът на горива и начинът на определяне на цените.

„Много хуманно звучи да работите на загуба, но някой трябва да я покрива“, каза депутатът от Коалиция за България Петър Димитров. Той попита защо цените на дизела в девет европейски страни са по-ниски от българските.

"Страна като Люксембург не е съпоставима с България, а данъците й са много по-ниски от българските", каза в отговор Гиндич.

"В Люксембург всеки може да разтоварва горива където иска, докато в България това става единствено в лицензирани данъчни складове", посочи още той.

Цените на бензина в Русия и отвъд океана са по-ниски от тези в България, но ако горивото се превозва до България, неговата цена ще бъде различна, допълни представителят на „Лукойл“.

Биокомпонентът в цената на литър дизел е 4 стотинки, казаха още от компанията.

„Присъстваме на второ абсурдно заседание”, заяви червеният депутат Румен Овчаров.

„Лукойл” работи на загуба, „Ромпетрол” внася на загуба. Бизнесът с горива се оказва един от най-губещите бизнеси. Това е пълен абсурд”, отсече Овчаров.

Законът за акциза и данъчните складове създава проблеми на търговците на горива, смята Корнелия Нинова от левицата. Тя предложи депутатите от комисията да помислят дали не може да се промени Законът за акцизите и данъчните складове, така че да бъде улеснен вносът на горива в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9359 |21.03.2011 „ЛУКойл” печели по 60 ст. от всеки литър . 8| 5064 |07.09.2010 Лекари се жалват на еврокомисар Дали . 0| 5022 |08.07.2009 „Лукойл” намали А-95 на 2 лв./л

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads