Реклама / Ads
6| 10376 |30.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Майки се издържат от кърмата си в интернет

.
Предприемчиви млади майки предлагат кърмата си в интернет. Цената на млякото им тръгва от 10 лв. на литър и достига до 13-15 лв. Десетки обяви излизат в интернет след изписване на „продавам кърма” в търсачката „Гугъл”. В офертите са описани цените и мобилните телефони на търговките.
 

За да привличат клиенти, някои майки пускат и атрактивни предложения със значително по-ниски цени, съобщи ТВ7. Впоследствие обаче се оказва, че парите не са за литър, а за по-малко от 200 мл. Продавачките обясняват, че имат достатъчно количество за нуждите на бебетата си. Затова пласирали на черно прясно изцедена или замразена кърма в "стерилни найлонови пликчета" или в "специални бурканчета", пише „Монитор”.

Основният мотив за новия алъш-вериш в мрежата е по-изгодната цена. В момента майките могат да продават кърмата си в специална банка към Столична община, където обаче изкупната цена е между 7 лв. и 9 лв. за литър. Така двойно по-високата сума, която могат да поискат в нета, изкушава жените да пускат оферти. Специалистите обаче предупреждават, че е твърде опасно бебето да бъде захранено с кърма от непознат донор, защото може да е замърсена.

Било много вероятно млякото да се изцежда и съхранява по неправилен начин. Освен това купеното от интернет мляко може да е и от майка със заболявания, да употребява алкохол, цигари или наркотици. Дори и майката, която продава кърмата в нета, да твърди, че си е направила всички изследвания, това пак не можело да гарантира, че не е опасна за бебето. По време на бременност тези изследвания се правят най-късно до пети месец, а валидността им е шест. Това означава, че резултатите за СПИН, хепатит и други предавани чрез кърмата болести са с отдавна изтекла давност.

Ако майката няма достатъчно кърма, по-добре да захрани детето, отколкото да купува кърма от непознати в интернет, съветват експертите.

 „Банката за майчина кърма“ към Столична община продава млякото за 1,80 лв. на литър за здрави деца. Без пари пък се дава за болни бебета,  както и когато майката има туберкулоза или диабет, сърдечносъдови или психически заболявания. В този център донор може да стане само здрава майка. Там изследват жените, които искат да дадат мляко. Кърмата от всяка майка, която не пие, не пуши и не употребява наркотици, е с еднакви хранителни качества, но въпреки това млякото задължително се проверява. Срокът на годност е три месеца, а с пастьоризация - шест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5544 |29.10.2012 НСИ: Бизнес климатът у нас все по-зле . 4| 6849 |29.10.2012 Шест фирми ще се конкурират за Централна гара . 5| 5965 |29.10.2012 Уж сме бедни, a сред първите по харчене за ваканции? . 6| 6130 |29.10.2012 Московски: Започваме преговори с Букурещ за таксите по "Дунав мост 2"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads