Реклама / Ads
7| 4946 |08.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър П. Димитров - Мистър Гаф

.
Младен Мутафчийски Източник: Вяра Йовева
Зад провала надничат лицата на определени хора във властта. Те още са на ключови постове, макар и в оставка. Съдейки от досегашните им действия, е редно да се очаква в оставащите дни да се опитат да сътворят нови безумия, пише в днешното издание на вестник "24 часа" Младен Мутафчийски.
 

До 2 седмици вероятно ще имаме ново правителство. Това са още две седмици на власт за старото. Много опасен период.

Честито на ГЕРБ, която доказа, че надеждата за промяна умира последна.

Отива си една коалиция, за която избирателят не прие, че е на негова страна. Въпрос на анализ е изброяването на причините за оскъдната подкрепа, която получи БСП на изборите. Пък и не е моя работа.

Но е очевидно, че зад провала надничат лицата на определени хора във властта. Те още са на ключови постове, макар и в оставка. Съдейки от досегашните им действия, е редно да се очаква в оставащите дни да се опитат да сътворят нови безумия. Което вече е наша работа.

Петър Димитров е почти без конкуренция за титлата Мистър гаф. Ще кажете, че вадя нож на умряло куче. Не е така. В оставащото време до сдаването на властта редица висши чиновници не подреждат папките за сдаване, а кроят планове за последно лапане.
Секунди преди края на мандата си министър Петър Димитров забърка грандиозен скандал, свързан с вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница. С негова заповед отпадна дипломатическият статут на сградата на българския Център на промишлеността в Москва.

Досега всички правителства се бореха да запазят сградата, но ето този човечец реши да я пусне в мътните води на нечестната приватизация. Стана ясно, или поне такава е една от основните версии, че мотив за безпрецедентната стъпка на министерството е от “битово-партиен” характер, без значение какви щети се нанасят на държавата. Медии съобщиха, че решението е взето, за да бъде спасена Малина Божинова, снахата на висшия БСП функционер Георги Божинов, която е шеф на въпросния Център на промишлеността.

Освен "червената" снаха в центъра работи и братовчедка на съпругата на Георги Божинов, кумци на младите Божинови, и, както се оказва, повечето от 18-те служители там се чувстват като у дома си, защото са просто роднини.

Срещу Малина Божинова са изпратени сигнали до премиера Станишев, до шефа на ДАНС Петко Сертов и главния прокурор Борис Велчев. Твърди се, че тя събира безотчетно и под различен предлог нерегламентирани суми от близо 90-те фирми с договори за наем в административното тяло на сградата.

Друго обвинение е, че в опита си за разправа с някои от фирмите тя е използвала "услугите" на руски спецчасти, които били повикани в края на февруари 2009 г. да проверят наематели на сградата.

Това става в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В конкретния случай българският посланик в Москва Пламен Грозданов не е бил уведомен.

През април ДАНС е образувала проверка по сигналите. Резултатите са предадени в прокуратурата, но оттам са поискали нови уточнения.

А промяната фактически премахва дипломатическия имунитет на центъра, което го превръща в лесна плячка за нездрави апетити.
С присъщия си приповдигнато-непрофесионален стил, който на моменти преминава в глуповато дърдорене, министърът ръси обещания за нови грандиозни проекти.

В предизборната си кампания в Добричко той обяви триумфално, че чуждестранни инвеститори са заявили намеренията си за изграждане на ветропаркове с обща мощност 5000 мегавата. Това било бъдещето. Според НЕК обаче министърът просто се опитва да ограничи инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ - вятър, слънце, вода и биомаса) с исканията си да въведе лимити за строителството им. Тази теза лансира изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян.

Той предложи Петър Димитров да определи максималните мощности от вятър и слънце, които могат да се изграждат в България. До момента предложението на НЕК не е получило подкрепа от енергийното министерство.

В същото време са заявени 10 500 мегавата мощности от ВЕИ, които електрическата компания не е в състояние да присъедини. За да изпълни заявките за присъединяване на вятърни и соларни централи, тя трябва да инвестира 350 млн. лв.
Димитров мълчи по въпроса. Министър Гаф не отваря и дума за екологичните проблеми с безразборното строене на перки за ток, казано най-простичко. В Европа вече са обезпокоени от смъртта на хиляди прелетни птици, които попадат в смъртоносната полоса на вятърните електроцентрали.

Много мини е заложил Петър Димитров за следващото управление и с “Кремиковци”. Само през последните месеци комбинатът е натрупал нови 110 млн. дългове към “Булгаргаз”. Общата задлъжнялост е над 2,5 млрд. лв.

Но чудовищното творение на родната металургия не спира. Какво от това, че всички кандидат-купувачи дойдоха, огледаха и си тръгнаха ужасени. Димитров повтаря едни и същи мегаломански постулати колко: комбинатът е нужен на държавата, на българския народ.

Проблемът сега ще бъде прехвърлен на новото правителство, което трябва да търси изход от батака.
Ще потърси ли то обаче отговорност от Димитров? Предстои да узнаем.

Министърът се зае и с най-големия български курорт Слънчев бряг. След като Комисията за финансов надзор спря безумното решение инфраструктурата на комплекса да се прехвърли безвъзмездно на община Несебър, сега в ход е нова, меко казано, странна идея. Държавата притежава 75% от курорта. Димитров обаче е решил да подари този дял на Несебър, като за целта МС на едно от последните си заседания трябва да вземе решение да джироса държавния дял.

Всъщност става дума за подличко нарушение на закона. Само през последните години дружеството “Слънчев бряг” АД е инвестирало в курорта над 90 млн. лева. Построена е нова инфраструктура, подменена бе електропреносната мрежа, създадоха се паркове и алеи, ремонтираха се тротоари, паркинги и т.н.

При това тези средства са само от такси, а не от приватизация, както нескопосано се изказа преди време Димитров. Той дори не е разбрал, че от раздържавяването на хотелите в дружеството не е влязъл нито лев. Тези “дреболии” не го интересуват. Важно е да е направи далаверка с 300 дка в курорта, които са оценявани за около 120 млн. лева. Защо да не бъдат лапнати като подарък за „довиждане”...
За целта министър Гаф разчита на колективната безотговорност: пробутва сделката в МС, после се скрива в НС.

Цивилизовано поведение би било правителството в оставка да върши оперативната работа по функциониране на държавната машина и да не предприема повече управленски инициативи като тези на министър Петър Димитров. Разбира се, това засяга и останалите ведомства. Цивилизовано би било, но дали ще се случи? (24 часа)

Младен Мутафчийчски, хотелиер, председател на Съвета на директорите на “СЛЪНЧЕВ БРЯГ” АД.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7799 |26.06.2009 Младен Мутафчийски: Министър Димитров с пореден гаф за Слънчев бряг . 0| 8214 |20.06.2009 Мл. Мутафчийски: Икономическият министър иска да ни изработи предизборно . 0| 6674 |31.01.2008 БФБ взе тазгодишния приз "Мистър/Мисис Икономика 2007 г." . 1| 5040 |16.01.2008 14 номинирани за конкурса "Мистър/Мисис Икономика 2007", политиците в отделна категория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads