Реклама / Ads
0| 5217 |24.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър скочи срещу замразяване на заплати и пенсии

.
Тотю Младенов Източник: Вяра Йовева
Социалните партньори, синдикати, работодатели и представители на правителството ще разгледат днес в рамките на заседание на тристранния съвет предлаганата рамка за доходите.
 

Вече стана ясно, че от министерството на финансите предлагат до 2013 г. минималната заплата да се замрази на сегашните 240 лв. Социалният министър Тотю Младенов обаче не е съгласен с колегата си Симеон Дянков, че минималната заплата и пенсиите трябва да бъдат пратени във фризера за определен период от време.

„Това означава категорично намаляване на доходите”, твърди Тотю Младенов. Според него в условията на криза, за да съхранят работни места, работодателите минават масово на минимални стандарти и това ще се отрази на най-бедните слоеве от населението.

Ако минималната заплата догодина остане 240 лв., след облагането чисто тя е 190 лв. и ще се окаже под очаквания праг на бедност от 216 лв. Мярката е в противоречие на предизборните ангажименти на ГЕРБ за ръст на доходите, аргументира се Младенов. Неговото министерство не подкрепя и друго предложение на финансовото министерство, за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на индексацията на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лв. минималният и максималният размер на обезщетението за безработица.

Тотю Младенов обясни на пресконференция днес, че колегите му от министерството на финансите не не са ползвали тяхните разчети и на НОИ, когато са подготвяли 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.
От социалното министерство още предлагат от догодина да се увеличат добавките за старост на хората над 75 години и за вдовици с 25% от пенсията на починалия съпруг, а до края на мандата тази добавка да достигне до 40%. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5719 |18.08.2009 Борисов: Полицаите сами да си заработят по-високи заплати . 0| 5197 |10.08.2009 Министър предупреждава: Безработицата скача през зимата . 1| 5581 |28.07.2009 Ройтерс: Новият финансов министър Дянков отказва помощ от МВФ . 4| 5942 |14.07.2009 Скочиха отново цените по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads