Реклама / Ads
15| 5574 |30.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Вдигат заплати и пенсии, чакат благословията на Дянков

.
Тотю Младенов
От 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. Сигурен съм, че финаносвият министър ще намери необходимите средства. Това обяви пред TV7 министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
 







Очаква се решението за индексирането да бъде взето по време на Тристранния съвет за социално партньорство, който ще се проведе между 15 и 20 юни, уточни Младенов.

Предвижда се минималната заплата да стане 270 лв., а пенсиите ще се вдигнат еднократно.

Ние настояваме да има компенсиране на доходите най-вече за нискодоходните групи, категоричен бе социалният министър.

Според него финансист номер едно ще намери необходимите средства за това.

Младенов категорично отрече, че увеличението е предизборно. Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение, коментира Младенов.

Социалният министър изтъкна, че то ще се случи на база преизпълнение на приходите. Всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието, обясни Младенов.

По думите му трябва да се търсят такива финансови политики, които ще позволят увеличаване на заетостта. Вече има отрасли, които излизат от кризата, като металургията, фармацията и дървообработващата промишленост. Най-сериозно търсене на работна ръка имало в сферата на услугите, изтъкна Тотю Младенов.

Социалният министър упрекна лидера на БСП Сергей Станишев, че спекулира с данните за безработицата и изтъкна, че в рамките на кризата за прът път безработицата пада под 9%, похвали се Младенов.

Само през април са били преведени забавени работни заплати на стойност 6 милиона лева, след като контролът върху некоректните фирми от инспекцията по труда беше затегнат, изтъкна още социалният министър.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов заяви от своя страна, че е „умерен циник" по темата за увеличението на доходите. Той се обяви и за закриването на професията „социално слаб", като бъдат променени границите между минимална работна заплата и социалните помощи.

Димитър Манолов предупреди и за опасността универсалните пенсионни фондове да не могат да изплащат пенсия и то само след 9 години, когато се очакват да се пенсионират първите жени по тази схема, които са родени през 1960 година.

Министър Младенов се съгласи, че трябва да има дискусия относно втория и третия стълб на пенсиониране.

Припомняме, в последните месеци той настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче финансовият министър е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 8621 |09.05.2011 Кр. Георгиева: Заплати от 2500 евро се постигат с работа! . 45| 7490 |03.05.2011 Вдигат минималната заплата и най-ниските пенсии . 27| 6180 |27.04.2011 "При възможност" вдигат пенсиите . 7| 5447 |31.03.2011 Вдигат на крака „Топлофикация София” с нов бизнес план

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads