Реклама / Ads
16| 6498 |22.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министърът на земеделието: 90% от плодовете и зеленчуците ни са внос

.
Проф. Иван Станков Източник: Булфото
Новият земеделски министър проф. Иван Станков, е участвал в екип, създал специална порода овце. Тя обаче изчезнала с ликвидационните процеси след настъпването на демокрацията. Екипът му "родил" преди 35 години южнобългарски коридел, който хем давал вълна, хем бил млекодаен вид.
 

Това каза земеделският министър в служебното правителство проф. Иван Станков пред bTV.

Българите отглеждат от 5 до 10 пъти по-малко домашни животни. Според официалната статистика броят на едрия добитък от 2,35 милиона през 1900 г. е спаднал до 568 хиляди към момента. Спадът при дребния добитък като кози и овце пък е рекорден - от 18 милиона през 1984 г. до около милион през последните години, посочи професорът.

Той алармира за тревожното състояние на земеделието. По думите му именно заради надеждата, че може с нещо да допринесе за подобряването на земеделския сектор у нас, се е отзовал на поканата да участва в управлението на страната, отправено му от президента.

„Това са все проблеми, които са подценявани през прехода. При зърненото производство положението е сравнително добре, макар че може и по-добре. Но е трагично производството на плодове и зеленчуци - 90% имаме внос отвън и то в активен сезон. Ясно е защо, тръгнахме по крайно неправилен път – ликвидационните съвети преди 20 г. В Чехия и Германия, например, запазиха големите стопанства, въпреки приватизацията, докато при нас се ликвидираха животните, раздроби се земята”, обясни Станков, който е и ректор на Тракийския университет.

По думите му най-необходимо към момента е да се развие млечното и месодайното животновъдство у нас и по-конкретно традиционното за България овцевъдство. „Към момента за такава продукция има страхотен пазар – не само за арабските страни, но и за Европа. А ние се убили производството си и няма какво да изнесем”.

Според земеделския министър, по отношение на евросубсидиите, страната ни има няколко приоритета – обвързаното производство, заплащане на площ, подпомагане на малките ферми и биопроизводството.

„Парите по първия стълб никога не достигат – ето, не можахме да се разплатим с тютюнопроизводителите, но вече извоювахме възможността да можем прехвърляме пари от втори стълб - от селските райони, където те не се усвояват”, каза още проф. Иван Станков. Той добави, че живее „на село”, където всичко си произвежда сам.

Станков разкри, че предложението да стане министър го е заварило на лозето, където е подрязвал лозите. Станков се е срещнал с Росен Плевнелиев и след кратък размисъл е приел. Новият министър не се притеснява и от миналото си като общински съветник от БСП в Стара Загора.

Никога не съм бил част от активната политика и се отказах, след като станах ректор в Тракийския университет. Станков живее на село и сега ще разчита на приятелите си, които да му пръскат лозето и да се грижат за плодните му дръвчета през следващите 2-3 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6873 |20.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Развитието на икономиката - национален приоритет . 2| 8293 |20.03.2013 Няма да изгубим пари от ЕС до края на годината, твърди евродепутат от ГЕРБ . 10| 5602 |20.03.2013 Парното поевтинява от 1 април . 15| 6271 |19.03.2013 EVN: Няма да се оттеглим, но търпим загуби от ДКЕВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads