Реклама / Ads
10| 6898 |20.03.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЛИДЕР-НИЕ: Развитието на икономиката - национален приоритет

.
Партиите ЛИДЕР и НИЕ предлагат в следващото десетилетие национален приоритет да бъде развитието на българската икономика. Само по този начин можем да съживим България, смятат от двете формации.
 

Всяка държава има своите национални приоритети. Тяхното реализиране се постига чрез национален консенсус между всички политически партии и гражданското общество с оглед на националния интерес.

След приемането на България в ЕС, страната ни няма национален приоритет. Няма общи цели и каузи, които да  насочат обществената енергия в позитивна посока и да върнат доверието на гражданите в държавата.  

В последните месеци много ясно пролича, че „общественият договор" в България е разрушен. Ние смятаме, че основният приоритет в новия обществен договор между политиците и гражданите трябва да бъде българската икономика. България трябва да се превърне в икономика, която произвежда, а не територия - пазар за чужди икономики.

През последните 23 години се осъществиха много псевдо-икономически експерименти за кратки периоди от време. Всяко правителство започваше нови икономически реформи, появяваха се нови експерти в преследване на лични амбиции за сметка на обществения и държавен интерес. Вместо държавническо управление с ясна стратегия и национален приоритет, отговарящ на дневния ред на българите, ние станахме свидетели на политически боричкания с кратък времеви хоризонт и съмнителни мотиви.
Това нанесе сериозни удари и поражения в развитието на българската икономика и българското стопанство.

Неспособността на партийните кабинети да предложат решения за сериозните негативни ефекти върху българската икономика от глобалната икономическа и финансова криза е очевидна. Един управленски мандат е обективно недостатъчен за разработването и реализирането на цялостен цикъл от икономически реформи и последователни политики, които да донесат желания дългосрочен стабилен икономически растеж и национален просперитет. За жалост се оказва гаранция за обратното - ставаме все по-бедни и икономически неефективни.

Необходим е добре обмислен, стабилно аргументиран и дългосрочен икономически проект, базиран на националния интерес и разбирането за икономически патриотизъм, който да бъде последователно и прецизно практически внедрен и изпълняван от държавата, предприемачите и гражданите на България.

ЛИДЕР-НИЕ предлага следното политическо решение: консенсус между всички национално отговорни партии на база националния приоритет за създаване на национална икономическа доктрина. За да се гарантира, че тя ще бъде истински национална, без партиен цвят и общосподелена, ЛИДЕР-НИЕ предлага в нейното разработване да се включат:

- целият икономически потенциал, независимо от партийни пристрастия и ангажименти - икономически експерти, научни среди, бизнес организации, браншови организации, синдикати;
- граждански организации и сдружения;
- външна експертна помощ.

За да не се губи време, на първо място, с действията си служебното правителство трябва да докаже, че ще решава икономически проблеми, а няма да ги отлага. На второ място, фокусът на предстоящата предизборна кампания трябва да бъде  обединяването около дългосрочен надпартиен консенсусен икономически план за развитие на българската икономика.

Това е единственият начин партиите да отговорят на нивото на очакванията на българските граждани. На трето място, основната задача на предстоящия парламент трябва да бъде приемането и изпълнението на национална доктрина за икономическо съживяване на България.

Политическата цел на ЛИДЕР-НИЕ ще бъде, тази икономическа доктрина  да не се превърне в поредната "кабинетна разработка", която да се отчита по мероприятия и коктейли и да "събира прах" в стаите на държавните експерти. Ние ще работим съвместно с българското предприемачество това да бъде практически проект, с ясни и изпълними цели за дългосрочно подобряване, стимулиране на националната икономика и увеличаване на доходите на българските граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6050 |04.03.2013 Л. Павлова: Изтървахме икономиката от престараване . 3| 5643 |02.12.2012 Д. Добрев: 1% ръст на икономиката ни е малко . 6| 5303 |12.08.2011 Икономиката ни тръгна нагоре . 4| 5851 |19.04.2011 Ще скачат ли лихвите, зависи от икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads