Реклама / Ads
0| 5101 |18.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С мотото "От мечтите към реалността" стратира обсъждането на визията за Черноморския бряг

.
 снимка Вяра Йовева
Първият семинар за изработването на визия за дългосрочното /до 2030-та година/ управление на Черноморското крайбрежие ще се състои на 19 а
 
 снимка Вяра Йовева
Първият семинар за изработването на визия за дългосрочното /до 2030-та година/ управление на Черноморското крайбрежие ще се състои на 19 април, във Варна. Семинарът е част от МОЯТ БРЯГ – проект за изработване на визия и стратегия за цялостно и устойчиво управление на Черноморското крайбрежие. Примери за добри практики от Холандия и от цял свят ще бъдат ще бъдат изложени на семинара от представителите на екипа на МОЯТ БРЯГ Линда ван Даювенбоде и Драгомир Константинов.
Представители на черноморски общини и местните власти са първите, които се предвижда да споделят своята мечта как би трябвало да изглежда българското Черноморско крайбрежие след двадесет години и да определят както е нужно, за да бъдат сбъднати мечтите.
“От мечтите към реалността” е първият от серията семинари за визията за Черноморието. До лятото тези семинари ще бъдат организирани по сектори със заинтересованите С– всеки човек или организация, които имат интерес или отговорност за Черноморското крайбрежие: хотелската и туристическата индустрия, областните и общинските власти, пристанищата и инфраструктурата, селското стопанство и риболовния отрасъл, неправителствените организации, защитаващи природата и т.н.
През лятото екипът на проекта ще обобщи всички тези идеи и планове, като открие връзките и вазимозависимостите между тях. След това дискусионните групи ще бъдат смесени, за да бъде направена обща визия. Намерението е при изработването на визията да бъде обсъдено желаното виждане какво би трябвало да бъде Черноморието през 2030 –та година и да бъдат вложени усилия да се проучат общите интереси, да се изследват различните комбинации между икономическо развитие и опазване на околната среда /принципът „хора, планета, печалба”/.
2008 година ще е съсредоточена върху превръщането на визията в жизнеустойчива чрез трансформирането й в ефективна стратегия – с дейности и проекти, за които местните организации се чувстват отговорни да изпълняват. Ще последва създаването на организация за изпълнението й, ще бъде изготвена и законодателна основа за стратегията. Целта на проекта МОЯТ БРЯГ е да бъдат направени визия и стратегия за Черноморското крайбрежие, съобразени с принципите за устойчивост и според препоръките на Европейския съюз за цялостно управление на крайбрежията, както и в съответствие с международната конвенция за опазване на Черно море от замърсяване.
Екипът на проекта МОЯТ БРЯГ ще отчете като основателни всички интереси и няма да отсъжда кое е „добро” или „лошо” развитие. Резултатът на проекта – първо визията, а после и стратегията за устойчиво управление на Черноморското крайбрежие ще се основават на вижданията и мечтите на хората, които живеят и работят на морето.
МОЯТ БРЯГ започна на 1 март 2007. Срокът му е две години /до края на 2008/, а бюджетът е 400 000 евро.
Проектът МОЯТ БРЯГ е финансиран от холандското министерство на жилищното строителство, териториалното управление и опазването на околната среда в рамките на Екологичния инструмент на предприсъединителната програма PSO и се изпълнява от EVD - Агенция за международен бизнес и сътрудничество на холандското министерство на икономиката.
Върху проекта работи консорциум от ECEAT - Европейският център за еко- и агротуризъм, провинция Южна Холандия, Университетът в Утрехт и холандско-българската консултантска компания ПОВВИК (управление на проекта)
С холандския консорциум работят от българска страна министерството на регионалното развитие и благоустройството, министерството на транспорта, министерството на околната среда и водите/Черноморската басейнова дирекция и Държавната агенция по туризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 312 |30.03.2024 Какво да си купим от Кайсери и Аванос? . 0| 564 |29.03.2024 Защо лаптопите на Apple превъзхождат конкуренцията? . 9| 13701 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 11| 7195 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads