Реклама / Ads
3| 5837 |14.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МВФ: Кризата в България се задълбочава

.
Бас Бекер Източник: sega.bg
България се сблъсква с по-сериозни фискални проблеми, отколкото са очаквали, а настоящата финансова политика е прекалено рискова и може да предизвика още по-задълбочаваща се икономическа криза в България.
 

Това каза по време на среща с делегацията на РЗС, представена от Яне Янев, Атанас Семов и Живко Темелков,  ръководителят на Мисията на Международния валутен Фонд за България Бас Бакер.

В разговорите с българските парламентаристи Бакер представи основните моменти от заключенията в доклада на Мисията на МВФ за България, който предстои да бъде обсъден от борда на директорите на 5 май във Вашингтон.

Бакер сподели своята загриженост, че правителството на Бойко Борисов не показва решителни мерки в областта на структурните реформи и говори много, но не предприема очакваните действия.

Според анализа на МВФ бюджет 2010 е основан на прекомерни очаквания за приходната част с цел да се позволи на правителството да разходва повече от това, което може да постъпи като приходи в бюджета.

Предвижданията на Фонда са за над 4 % бюджетен дефицит, а не 1.8%, както беше гарантирано от правителството през февруари.

Наблюдава се и тенденция към продължаващо намаляване на вътрешното потребление и износа.

По време на срещата лидерът на РЗС остро разкритикува антикризисните мерки на българското правителство и ги определи като проциклични, неконтролируеми и водещи до непредсказуем финансов срив.

В края на разговора Бакер се обърна към Янев с въпроса, ако той оглави следващото правителство на България, какви мерки бихте предприели?

В отговор лидерът на РЗС посочи пет конкретни мерки, които ще оповести след завръщането си в България.

След срещата Янев на шега попита Бас Бакер дали Бойко Борисов няма да го „уволни" заради среща с лидера на българската опозиция?

В отговор Бакер подчерта, че Борисов, преди да стане премиер, е бил в този кабинет в качеството си на опозиционен лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5667 |13.04.2010 Влизането в еврозоната е "голяма лъжица" за България . 0| 5035 |12.04.2010 Трайчо Трайков: България все още не е търговска марка . 1| 5042 |08.04.2010 Има разни сценарии за излизане от кризата, търсим печелившия . 0| 4933 |07.04.2010 България дава рамо на инвеститори от Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads