Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 7306 |21.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Над 26% от кабелните оператори са в сивия сектор

.
60,8% от българските домакинства са абонати на кабелни, сателитни и IPTV оператори, сочат данните в Годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2016 г.
В същото време две ежегодни национално представителни изследвания – на „ГАРБ Аудиенс Межърмент България” АД и „Нилсен Адмосфер България" ЕАД за 2016 г. посочват, че този процент е 87%.

Разликата от повече от 26% сочи, че за поредна година кабелни оператори не са подали верни данни за броя на своите абонати и съответно за реализираните от тях приходи или са преминали изцяло в сивия сектор.

Като резултат нито публичният регистър на КРС, който отразява декларираните данни от операторите за броя на абонатите на платформените оператори по чл. 33, ал. 2, т. 6 от ЗЕС, нито годишният доклад на КРС съответстват на реалното положение на пазара.

Защо са важни тези данни?

Абонатите заплащат на кабелните оператори за телевизионните програми, които получават. С част от тези приходи кабелните оператори заплащат на правоносителите – телевизионни организации, продуценти, автори и изпълнители на музика. Тези приходи следва да отчитат и пред органите на НАП. Повече от 26% от тези приходи остават скрити и ощетяват правоносителите, държавата и обществото.

В резултат приходите от разпространение на телевизионни програми, както и тези на други авторско-правни индустрии са ограничени от лошата законова регулация и липсата на коректна публична информация. Останалите платформени оператори работят в среда на нелоялна конкуренция и липса на прозрачност.

На заседанието на КТИТС АБРО препоръча анализ на текущото действащо законодателство с цел подобряване на правната рамка и засилване на правомощията на КРС, СЕМ, НАП, МК, включително правомощията за мониторинг и контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5062 |28.06.2017 Глоби до 2 млн. лв грозят оператори, нарушили правилата за роуминга . 2| 3494 |05.05.2017 Хората най-много се жалват от мобилните оператори . 0| 3333 |30.11.2016 Мобилните оператори вече задължени за 2 часа да дават данни на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ