Реклама / Ads
4| 5177 |29.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП извади данъчна секира за Мадона

.
Красимир Стефанов
Хонорарите на Мадона, и на Елтън Джон, чийто концерт предстои през юни следващата година ще бъдат обложени с данъци, каквато е политиката и към нашите изпълнители. За това предупреди шефът на НАП Красимир Стефанов
 
. Днес той съобщи, че при проверка е установено, че нито една от българските музикални компании, организирали турнета на световно известни изпълнители в България, не е удържала и съответно внесла дължимите данъци при гастролите на звездите.

Под прицела на данъчните са били 13 български компании, реализирали концерти в страната.
10% от хонорарите на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България трябва да се удържат, според родното данъчно законодателство.
Проверяваните компании ще трябва да представят в НАП писмени доказателства за внесените суми, но ако се окаже, че са пропуснали да внесат 10% данък, сумите ще бъдат събрани от НАП заедно с дължимите лихви.
Организатори в музикални бранш прогнозират, че затягането на данъчния режим ще оскъпи цените на билетите за концерти, и това вероятно ще стане причина за провал на някои от турнетата на световните звезди у нас.
Шефът на НАП разкри още, че при проверените 37 попфолк и естрадни изпълнители, 21 ще дават писмени обяснения за съответствие на имущество и доходи.

Една от проверяваните звезди не е обявявала доходи за последните 5 години, а в същото време е закупила два апартамента с данъчна оценка 206 600 лева.
11 от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди за последните 5 години.
8 фирми и физически лица трябва да платят 15,5 милиона лева укрити данъци. Това е резултат от проверката на НАП на собствениците на луксозни коли.

На част от проверяваните вече са наложени запори. В момента продължават още 9 ревизии на собствениците на Бентли и други луксозни автомобили, които се очаква да приключат в края на януари.
Досега НАП е извършила 79 проверки като в 41 от случаите не са открити данъчни нарушения.
Според Красимир Стефанов се очаква още до края на годината приходната агенция да събере 13 344 милиарда лева от данъци и осигуровки, което ще бъде изпълнение на плана близо 85%.

От началото на годината досега в НАП са обслужени над 4 милиона клиенти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4886 |23.10.2009 Заем от пет бона - само с данъчна декларация . 0| 8545 |25.11.2008 Увеличението на данъчната оценка ще надуе данък сгради и такса смет . | |30.11.-0001 Некерман извади Румъния от каталога си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads