Реклама / Ads
0| 5447 |06.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП и Митниците - спасителен пояс за бюджета

.
Симеон Дянков
Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и шефът на митниците Ваньо Танов ще останат на постовете си. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и добави, че продължава да има доверие в работата на двамата.
 

„2010 г. беше тежка за всички, така че различни мнения е нормално да бъдат чути", каза вицепремиерът по повод разпространените вчера стенограми на разговори между него, Танов и Горанов. Дянков направи този коментар по време на първата търговия на собствени акции на Българската фондова борса.

Вицепремиерът обяви, че дефицитът за 2010 г. ще бъде значително под очаквания в актуализираната фискална програма (4,8%), пише money.bg .

Припомняме, че до ноември включително, бюджетният дефицит беше в рамките на 2,65% от БВП. Той посочи, че това се дължи на преизпълнението на планираните приходите от НАП и Агенция Митници..

По този начин страната ни ще се нареди сред петте най-добри в Европейския съюз по отношение на фискалната дисциплина, посочи Симеон Дянков.

Нивото на показателя държавен дълг към БВП ще бъде второто най-ниско в ЕС, като само Естония ще бъде пред нас. По този начин изпреварваме досегашния втори - Люксембург, посочи вицепремиера.

Относно развитието на БФБ-София Дянков посочи, че настоящото листване на компанията и нейната публична търговия ще допринесат за една по-прозрачна оценка на дружеството и за повишаване на корпоративното управление. Според Асен Ягодин, който е председател на съвета на директорите на БФБ-София обективната оценка на компанията, ще спомогне за по-успешни преговори със стратегически инвеститор. Такъв за момента се очертава да бъде Виенската фондова борса.

Целта на правителството е в близките години БФБ-София да се превърне в регионален лидер, посочи още Дянков

В момента 49.95 от акциите на БФБ- София вече са свободно търгувани, като 50.05% остават във владение на министерството на финансите. Борсовият код на дружеството е BSO.

Актуалната от близо година тема за листване на държавние дялове или на част от тях в енергоразпределителните дружества също бе засегната. По думите на Симеон Дянков през пролетта „когато цъфнат дърветата" ще има повече яснота, като бе споменато името на компанията Е.ОН.

Събитието бе уважено от представители на различни публични компании и инвестиционни посредници. Сред първите, които изразиха желание да закупят акции от БФБ-София беше собственикът на Софарма Огнян Донев.

При номинал от 1 лв., акциите на БФБ-София поскъпнаха до 4.27 лв. в началото на търговията, като към 10:31 цената вече бе спаднала до 2.36 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5698 |22.12.2010 6,6 млн. лв постъпват в бюджета от митниците . 0| 5420 |19.03.2010 Туризмът - спасителният пояс за кризата . 1| 5276 |08.10.2009 В.Танов: Бюджетът зависи от добрата работа на митниците . 0| 4740 |07.08.2009 Шеф на ГДБОП оглави митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads