Реклама / Ads
26| 5414 |22.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Н.Нейнски: Един бюджет не е само цифри

.
Надежда Нейниски
Според европейско проучване 77% от европейците смятат, че по-силната координация на икономическата и фискалната политика между страните - членки на ЕС е основната стъпка в борбата с икономическата криза. Това заяви днес евродепутатът Надежда Нейнски, основен инициатор на провеждащата се днес в НС кръгла маса на тема: "Фискалната дисциплина - гаранция за икономическата стабилност на Европа&quo
 

В дискусията участват също министърът по еврофондовете Томислав Дончев, Юдит Ланг - посланик на Унгария у нас, председателстващата страна ЕС, Мартин Димитров - председател на икономическата комисия в парламента, Ален Ламасур - председател на бюджетната комисия в европарламента, Ласло Шуриян - докладчик по бюджет 2010 г. в бюджетната комисия на ЕП, Салвадор Гарига - координатор на ЕНП в бюджетната комисия на ЕП, депутати, политици, експерти и др.

Темите, които ще бъдат предмет на обсъждане са: мерките за регулиране на фискалната политика на страните - членки на ЕС, сред които и популярната вече в България идея за въвеждане на фискален борд, овладяването на бюджетните дефицити, приоритетите в Бюджет 2012 г. и др. Повече от 50 години след създаването си и четири години след последното си разширяване ЕС се изправи пред най-голямото си изпитание – съхраняване на общностния дух и на икономическата стабилност – две от най-значимите цели, в името, на които ЕС, всъщност, беше създаден, заяви в изказването си Нейнски. Икономическата криза изправи страните от общността пред редица тежки въпроси: кой харчи повече, отколкото има в джоба си, и длъжен ли е друг да му плаща сметките? Тя зададе и други жизненоважни за европейските икономики въпроси. Кой допусна правила или липсата на такива, които доведоха едни европейски държави до угроза от фалит, а други с общи усилия и с цената на нови дългове едва са стабилизирани? Как да гарантираме, че прекалените рестрикции на фиска няма да отнемат от виталността и конкурентноспособността на европейските икономики? Какво да направи ЕС оттук нататък, за да дисциплинира националните правителства и особено популистките сред тях да не харчат прекомерно?

Институциите в Брюксел са наясно, че добрата подготовка за икономическо възстановяване изисква да се следват няколко неотложни цели: прекъсване на порочния кръг от неустойчиви дългове, предотвратяване на пазарни сривове, и гарантиране на икономически растеж, посочи Нейнски. В името на тези цели, знаете, бяха предприети редица мерки като стартирането на Постоянен механизъм за действие при кризи, Европейски семестър и наказателни процедури срещу страните - членки, чийто бюджетни дефицити надвишават 3 % от БВП, каза тя.

Неотдавна СДС лансира в публичното пространство една идея, която впоследствие беше подета и от управляващите – идеята за въвеждане на фискален борд - система от правила, която да ограничи законодателно правителството да харчи прекомерно, посочи Нейнски. В заключение тя сподели две нейни дълбоки убеждения: най-добрите икономически мерки сработват истински само при наличието на твърда политическа воля и че един бюджет никога не е само цифри. Бюджетът е визия, приоритети и ценности, посочи евродепутатът. Дали в Европа ще продължим да живеем хазартно или ще намерим баланса и стабилността е въпрос, чийто отговор ще дадете днес тук всички вие - икономисти, експерти и специалисти по бюджет, обърна се Нейнски към участниците в кръглата маса. Аз съм по-малко бюджетар и повече политик, затова мога да си позволя известна волност, като попитам: а какво се случва, след като намерим баланса? След като стабилността е вече факт, как да накараме хората да излязат от прекомерната предпазливост и да ги насърчим към дозата не на хазартен, а разумен риск – онзи разумен риск, който всъщност е двигател на всеки успех, завърши изказването си пред форума Надежда Нейнски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5287 |12.01.2011 2,8 млрд. лева е дупката в бюджета за 2010 . 0| 5469 |06.01.2011 НАП и Митниците - спасителен пояс за бюджета . 0| 5706 |22.12.2010 6,6 млн. лв постъпват в бюджета от митниците . 1| 5455 |10.12.2010 Брюксел да приеме бюджета, отсече Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads