Реклама / Ads
6| 5537 |18.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НЕК започва битка с Росатом в Женева

.
Срокът, даден от Националната електрическа компания на изпълнителя на проекта АЕЦ „Белене" - „Атомстройекспорт", да оттегли иска си срещу НЕК в арбитражния съд в Париж е изтекъл. Досега обаче от руската страна няма отговор.
 

Родната компанията е във финална фаза по подготовка на документацията за завеждане на свой иск срещу руската страна пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември, съобщават от НЕК.

В края на миналата седмица след преговори в София НЕК е изпратила официално писмо на Росатом и ЗАО АСЕ с предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ "Белене". Заведеният от Атомстройекспорт иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ Белене като цяло, се казва в писмото на НЕК ЕАД до руската страна.

На 16 август е изтекъл срокът, даден от НЕК "Атомстройекспорт" да оттегли иска си срещу българската електрическа компания. До изтичането на срока изпълнителя на проекта не е пратил отговор за оттегляне на иска си.

НЕК изразява загриженост, че такъв подход от страна на Атомстройекспорт не е от полза за развитието на проекта.

На свой ред родната компания е принудена да предприеме действия за защита на своите интереси. Вчера тя е изпратила писмо до Арбитражния съд в Париж, с което поиска срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото. През следващата седмица НЕК ще представи адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж.

През юли "Атомстройекспорт" заведе иск срещу България в арбитражния съд в Париж за 58 млн. евро за извършени дейности, за които се е наложило да привлече кредитен ресурс. Българската страна настоя искът да бъде оттеглен. Още преди две седмици шефът на НЕК Михаил Андонов обясни, че ако руската компания не оттегли иска, то България ще заведе иск заради неплатено оборудване. От своя страна икономическият министър Трайчо Трайков обясни, че това е отделен иск, а не контраиск към руската страна. НЕК имат претенции за 61 млн. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6193 |11.08.2011 "Росатом" с едно условие, за да оттегли иска срещу НЕК . 3| 6442 |26.04.2011 Започва приватизацията на "Булгартабак" . 15| 6311 |16.03.2011 „Росатом”: Цената за „Белене” е твърда, не водим преговори! . 19| 6036 |13.03.2011 Росатом: Не преговаряме за цената; Тр. Трайков е неточен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads