Реклама / Ads
0| 5179 |20.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Хазартът е бил любимо занимание в Древна Гърция

.
Макар че днес ни е трудно да си представим как са играли нашите предци при условие, че ние ползваме смартфони и влизаме директно, например в bet365 бонус код, хазартът всъщност има дълга и интересна история, която датира още от древна Гърция.
 

Макар че днес ни е трудно да си представим как са играли нашите предци при условие, че ние ползваме смартфони и влизаме директно, например в bet365 бонус код, хазартът всъщност има дълга и интересна история, която датира още от древна Гърция.

 

Записи на древни гърци, играещи на зарове и други базирани на късмет игри, се намират в древната литература и дори са включени в произведенията на Омир, който е вероятно най-известният древногръцки поет в историята. Рисунки върху древногръцки амфори показват как герои като Ахил и Аякс се бият на игралното поле.

 

По всяка вероятност най-често срещаната и популярна форма на хазарт в Гърция включва различни игри със зарове.

 

Както в много древни култури, като Персия, Древен Египет и Индия, най-ранните гръцки зарове всъщност са били направени от кости на животни, наречени “кокалчета” или „астрагалои“ на гръцки, у нас се познават и с турското “ашик”. “Кокалчето” е костица от глезена на агне или млада коза, като има четири устойчиви положения върху хоризонтална равнина. Любителите на таблата сега се подсмихват, знаейки колко по-приятно се играе именно с такъв тип зарчета, изработени от кост

 

Древните гърци са играли на кокалчета и дори са задавали числови стойности на всяка от четирите страни на фигурите, подобно на съвременните зарове. Древните гърци, а малко по-късно и римляните също са започнали да формират кубични зарове от глина в по-късната античност. Тази разновидност вече много наподобява съвременни зарове.

 

Въпреки че за съжаление правилата на много от тези древни игри са изгубени във времето, учените са в състояние да отгатнат и оценят някои правила въз основа на древни исторически източници.

 

Добре познат елемент от игрите със зарове, играни първо в древна Гърция и след това в Рим, се нарича „хвърляне на Афродита“, което включва хвърляне на четири кокалчета наведнъж. Ако и четирите попаднат на различно число, това се счита за най-добър резултат и се нарича „хвърляне на Афродита“.

 

В най-простата игра със зарове групите хвърлят зарове и залагат на резултатите, надявайки се да получат най-доброто хвърляне. Според древноримския писател Светоний, император Август много се е наслаждавал на хазарта с кокалчета.

 

Освен за хазарт, кокалчетата са били използвани и за гадаене в древна Гърция.

 

Археолозите са открили и резбовани дървени дъски, които приличат на съвременни настолни игри. Тези специални повърхности вероятно са били използвани за игра, която може да включва и използване на кокалчета.

 

Не бива да забравяме, че хазартът и хвърлянето на зарове също са любимо забавление на олимпийските богове, както се споменава в редица митове.

 

Според различни версии на митовете братята-богове Зевс, Хадес и Посейдон са играли игра на зарове, за да решат кой над кое царство от Вселената ще управлява.

 

Практика, открита в цивилизациите по целия свят

 

Импулсът на човечеството да залага е записан по целия свят през цялата история. Останки от подобни на зарове парчета са открити в почти всяка древна цивилизация, а правилата, наложени за регулиране на практиката, са записани от хилядолетия.

 

Почти всички религии имат някакви правила, свързани с хазарта, от юдаизма до будизма. В Библията римските войници са описани като „хвърлящи жребий“, вероятно хвърлящи кокалчета, за да решат кой ще получи дрехите на Исус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3130 |19.09.2022 Клиентите на „Топлофикация София” ще получат коригираните си изравнителни сметки . 0| 4430 |17.09.2022 Тенденции в детската мода есен-зима 2022 . 0| 3596 |16.09.2022 Вдигат линията на бедност на 504 лева, КНСБ иска да е 541 лв. . 0| 4510 |17.09.2022 Крие ли забавления пустинята и къде да нощуваме?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads