Реклама / Ads
0| 5445 |05.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Там, където свършва земята и започва морето…

.
Португалия е толкова различна и колоритна, че две съседни градчета нямат нищо общо. Да не говорим, ако се разходите на по-далечно разстояние. Всеки район има свой характер и своя история. Докато пътуваме от едно място на друго, обикновено избираме пътя покрай океана. Не можем да се насладим на тези бушуващи вълни и силата, с която се разбиват на пяна. В Португалия всички плажове са със син флаг, екологично чисти. Плажната ивица е широка, а пясъкът изключително фин.
 

За хората с желание за силни емоции, няма как да гледат вълните и да стоят мирно на плажа. На тях им се иска да обяздят някоя вълна. Най-доброто място за първи уроци по сърф е плажът Гиншу. А един от най-добрите инструктори е българин.

 

Районът е много красив. Наоколо има голф игрища, реновирани имения и резиденции. В Португалия природата се пази изключително много. Цени се екологично чистото и натуралните неща. Извън града, няма високи сгради, бетон и презастрояване.

 

По криволичещите улички, покрай плажове и между имения, стигаме до едно зашеметяващо място. Кабо да Рока е най-западната точка на Европа. Заставайки на скалата, издигаща се 140 м над бушуващите океански вълни, се чувствате буквално на края на света. Мястото е изключително ветровито и бъдете внимателни. Много хора са направили последните си снимки тук, завихрени от вятъра.

 

Кабо да Рока има и историческо значение. Именно тук през 1722 г. е построен първият морски фар в Португалия. Реставриран е няколко пъти, но в сегашния си вид е от 1842 г. Висок е 150 м, а мощният му лъч може да се види от 45 км в морето. Има също пощенска станция, ресторант и магазин за сувенири. От тук можете да си вземете красив сертификат, на който пише: „Тук, където земята свършва и започва морето“

 

На тази планина има много силен вятър. Къщите са вкопани в земята, за да се защитят от вятъра. Местните се занимават с разсад на дървета и растения, а мъжете с риболов. Хващат предимно октоподи. В Португалия е забранено по Коледа да се отсича елха. Украсяват се засадени дървета на двора или в саксия.


.

В Португалия дори и най-малкото селце е добре поддържано, чисто и подредено. Градчетата и селцата са като резерват. Заради влагата фасадите бързо се разваля. Има закон, според който на всеки 5 години, собствениците на блок или къща са длъжни да я ремонтират.  Ако откажат, общината извършва ремонта и изпраща сметката на собствениците. Всеки е длъжен да се грижи за частната си собственост, както и градината. Дори частна гора трябва да се  поддържа, защото лятото е много горещо и често избухват пожари. От жегите евкалиптът сам се възпламенява.

 

Пътуването ни в Португалия още не е свършило. Има още много интересни места, за които да ви разкажа. А дотогава пътувайте с Професия турист и програмите на ЕКВАТОР.

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4459 |26.03.2022 Светът отбелязва „Часът на Земята“ . 2| 5359 |08.11.2018 Предстоящата сделка с ЧЕЗ влезе в политическия дебат, където икономическата и правна логика нямат място, смята експертът проф. Тасев . 0| 7001 |14.02.2018 С Мавруд от земята на Маркели ”Винпром Карнобат” възражда старите български сортове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads