Реклама / Ads
0| 4370 |19.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тайните на имението Кинта де Регалейра в Синтра

.
Португалия е изпълнена с приказни места и Синтра е едно от тях. Няма как да останете равнодушни към едно от най-впечатляващите градчета с удивителна комбинация от природа и архитектура. Районът е пълен с имения и дворци, запазени почти непокътнати. Често са наемани за декор на филми, като „Алиса в страната на чудесата“.
 

В сърцето на града се издига Националният дворец. От 15 век до 1910 г. се използва за резиденция от португалската монархия. Въпреки че отвън изглежда семпъл, вътрешността на двореца е доста богато украсена. Стаите са изрисувани с картини, разказващи историята на двореца. Най-известната стая е свързана с дворцови интриги и клюки, разпространявани от придворните дами.

 

Градът не е голям и най-добрият начин да усетите атмосферата е да се разходите пеша. Разположен е на хълмове и възвишения, така че се пригответе за катерене до едни от най-известните дворци. Но пък от там се открива невероятна гледка. До тук можете да стигнете с влак или автобус от Лисабон. Все пак сме само на 30 км от столицата. Синтра е разположена на такова място, че има различен климат от другите градове и може да се посещава целогодишно. Тук дори и в най-големите жеги е прохладно и приятно.

 

А сега да влезем в една от най-големите забележителности тук и може би най-впечатляващата – имението Кинта де Регалейра. Дело е на известният италиански архитект Луиджи Манини. То привлича не само с красивите градини, неповторима архитектура и тайни послания, а и с неговата история. Собственик е милионерът Антониу Монтейро, дошъл тук от Бразилия. Обожавал жена си и двете си деца. Той построява това имение само за тях, неговото семейство. На площ от 4 хектара са разположени дворецът, сгради за прислугата, градинарите и всички, които се грижат за този палат, както и складове за храна, вода и други запаси. Всички те са скрити между растения или скали. Строежът започва 1904 и приключва 1910.

 

Монтейро е бил масон и всестранно развит. Той експериментира с химически опити, препарира животни, колекционира книги и скъпи предмети. Библиотеката му наброявала 60 000 книги, сред които изключително ценни издания.

 

Наричали го милионерът от планината. Той прави много за развитието на района. Заради това получава и титлата граф. Кралете и най-влиятелните хора в държавата също са били масони и вероятно са идвали тук и участвали в ритуалите.


.

Под цялото имение има прокопани тунели и пещери, където са се провеждали тайни ритуали. Едно от най-впечатляващите съоръжения тук е кладенецът на познанието. Той отвежда към тунелите и залите за ритуали. Прилича на лабиринт. В имението всичко е проектирано така, че да бъде дискретно. За гостите има таен вход – скрита врата в оградата води през тунел до кладенеца и пещерите.  Изключително важно било никой да не знае кой влиза и излиза.

 

Местоположението на имението не е случайно избрано. Както и замисълът на това място. Всеки един детайл е проектиран и създаден умишлено, но така изкусно съчетан с природата, че изглежда хармонично и естествено. Има много водни басейни, шадравани и езера, като водата идва от планината.

 

Къщата е не по-малко впечатляваща. Ако подземията са били посветени на тайната същност на Антонио де Монтейро, то къщата е била отдадена на неговото семейство – съпругата му и двете деца. Всичко там е свързано с тях. Всеки един детайл е по поръчка. Подът в отделните помещения представлява невиждано красива и прецизна мозайка с различни мотиви, картини и елементи. Таваните са богато украсени с орнаменти или дърворезба. Тази къща може да се сравнява с много известни дворци по света.

Една от стаите зашеметява с т.нар. метални тапети. Върху винена стена са монтирани метални плочки с преплитащи се символи и изписани имената на Антонио и съпругата му. Стаите са доста, като всяка има свой характер и послание. А семейството наднича от всеки ъгъл. Дори дръжките на вратите са с техните ликове. Могат да се видят и много техни снимки.


.

Питате се какво се е случило със семейство Монтейро. Ами след смъртта на родителите си, децата продава всичко и се връщат в Бразилия. За кратко имението дори било собственост на голяма международна компания, която го използвала за модни дефилета, фотосесии и различни мероприятия. След като го експлоатирали, изгубили интерес. Тогава общината успява да го откупи и го отваря за посещения.

 

В района има още много дворци и прекрасни частни къщи и имения, които можете да разгледате. Да не говорим за приказните гледки, които се разкриват от тях.

Отделете време да поседнете и на центъра на градчето, за да опитате традиционните сладки изкушения и прясно изцедени сокове.

 

Всичко това можете да изживеете с програмите на ЕКВАТОР или да гледате в Професия турист

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5234 |18.05.2023 Какви бонуси предлага най-новият букмейкър Елит бет . 2| 10461 |17.05.2023 Задава се голямо увеличение на пенсиите - година по година . 0| 5501 |18.05.2023 Сюжет и тематика на казино играта 20 супер хот . 0| 4427 |16.05.2023 Основни правила при всеки Bwin бонус без депозит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads