Реклама / Ads
0| 5607 |27.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Финансова грамотност: какво трябва да знаете, преди да вземете заем

.
Какво представляват заемите
 

Видът на заема зависи от това колко пари ще ви бъдат дадени и при какви условия. Изборът на правилния заем е гаранция, че ще можете да го погасите навреме и почти безболезнено. Най-често срещани са потребителски кредити, бърз заем до заплата, както и ипотечните заеми.

 

Какво трябва да знаете за лихвите по заема

 

Какво е лихва по заема

 

Лихвеният процент е посочената в проценти сума, която клиентът на банката заплаща за ползване на кредита. Изчислява се за определен период от време. Така че 15% годишно ще означава, че получателят на заема ще превежда годишно в допълнение към главницата на дълга 15% от него на банката. Но това не означава, че за изчисляване на надплащането е достатъчно просто да вземете лихвата и да я умножите по броя на годините, за които е взет заемът. Популярните онлайн кредити може да имат малко по-висока лихва в сравнение с потребителските банкови кредити, но те са по-рискови, имат по-малко условия и се могат да бъдат получени за минути или в един работен ден.

 

Първо, има такова нещо като общата цена на заема. Тя включва всички разходи на кредитополучателя, включително комисионни и други такси.

 

Така че, когато изчислява пълната цена на ипотеката, банката ще вземе предвид разходите за оценка на апартамента. Тази услуга се предоставя от трета страна, но без кредит не бихте я поръчали, така че тези разходи са свързани с ипотеката. Освен това, ако разходът е предвиден от закона, а не от изискванията на банката, той няма да бъде взет предвид.

 

Пълната цена на заема трябва да бъде отпечатана на първата страница на договора с едър шрифт в правоъгълна рамка. Посочва се като процент годишно или в парично изражение.

 

На нея трябва да обърнете внимание, за да разберете колко всъщност плащате по заема. Изключението е кредитната карта. Пълната цена на заема няма да бъде много информативна, тъй като се изчислява въз основа на целия кредитен лимит, докато лихвите ще бъдат начислени само върху дължимата сума.

 

Второ, лихва се начислява не върху цялата сума на заема, а върху останалия дълг по него. Но и тук не е толкова просто. Има два вида плащания:

 

- Анюитетни. Банката събира сумата на финансовите задължения на клиента, включително лихвите, и дели на целия срок на кредита. В резултат на това кредитополучателят плаща на институцията една и съща сума всеки месец. Но структурата на плащането не е същата: отначало лъвският дял е лихвата, а към края на срока клиентът започва активно да плаща главницата.

 

- Диференцирани. Размерът на главницата се разделя на срока на кредита, а лихвата се начислява ежемесечно. За потребителя това е дълъг път от максималното плащане до минимума, като в началото това плащане ще бъде доста високо. Но основният дълг се изплаща по-бързо.

 

Какво влияе на лихвите по кредита

 

Една търговска банка взема заем от Централната банка за една година и през това време печели от заеми, които отпуска на населението. Съответно нейният лихвен процент за клиентите трябва да бъде такъв, че както лихвите на Централната банка да се връщат, така и да се печелят.

 

Източник  pss.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4088 |03.05.2023 Какво се случва, когато се срещнат спортът и казиното? . 0| 3596 |25.04.2023 Далечна мечта ли е Еврозоната и какво става с проекта на служебното правителство? . 0| 3761 |15.04.2023 Какво представлява разделът Pinnacle в Sportingwin . 0| 4387 |13.04.2023 Какво представлява офертата 3 х Бонус колело в WINBET

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads