Реклама / Ads
0| 3613 |25.04.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Далечна мечта ли е Еврозоната и какво става с проекта на служебното правителство?

.
Членството на България в Еврозоната ще се случи най-рано след 5-7 години, ако въобще се случи. Това прогнозира през Българското национално радио икономистът Васил Караиванов, преподавател в Софийския университет. Той коментира проектобюджета на служебното правителство, който ще бъде разгледан от депутатите в пленарна зала. Според Караиванов се залага нов, рекорден за България дълг, но по-важният въпрос е дали ще могат да се вземат пари назаем и откъде.
 

"Всякакви сценарии са възможни. Все още сме в полето на сценариите. Самият бюджет и план. В момента имаме план за план. В момента по-скоро сме в полето на обсъждане на вариант – един по-страшен, друг по-страшен, но все ни бягат по-важните неща", смята той. 

 

Според него парите за капиталовите инвестиции ще зависят от пакет закони, които трябва да бъдат приети от депутатите в Народното събрание. От тях зависят следващите траншове по Плана за възстановяване и устойчивост, които по думите на Караиванов са “заложник” на работата на парламента. 

 

Според него в момента сме изправени пред дилемата дали да имаме тежка година, а след това да имаме "що-годе нетежки години, да има относително стабилна финансова дисциплина", или "да допуснем големия дефицит – било 6,4%, било по-голям процент, може да скокне и на 7, и на 8".

 

Караиванов смята, че при толкова голям дефицит тази година няма да има наказания от Европейската комисия, но “тръгва инерция, от която трудно можем да се върнем”. Санкции от ЕК ще има допълнително и е възможно да намалеят парите от фондовете.

Икономистът смята, че връщането на стандартната ставка на ДДС от 20% за всички и всичко няма да е достатъчно и е необходимо да се режат разходи. Според него трябва да отпадне увеличението на пенсиите от 1 юли. 

 

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ обаче смята, че не трябва да се режат доходите, а да се разгледа прецизно бюджета в приходната и разходната си част. По думите й има “достатъчно буфери” за балансиране на бюджета.

 

“Първо трябва да говорим за увеличаване на приходната част, а да не пипаме разходната част за перото "работни заплати". Да се орязват пенсии и работни заплати е недопустимо. Ще се създаде напрежение и сериозни сътресения в секторите”, категорична бе тя. 

Тя даде идея - да се увеличи данък печалба - България и Унгария са единствените държави, които са с 10% данък печалба. В ЕС се подготвя директива, която препоръчва корпоративният данък да е минимум 15%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4654 |27.01.2023 Fitch ”отписа” влизането на България в еврозоната след 11 месеца . 23| 5734 |02.11.2021 Икономист: Можем да сме пълноправни членове на ЕС без да сме в еврозоната . 1| 5104 |07.07.2021 Ивайло Калфин: Не очаквам 2024 г. България да стане член на еврозоната . 56| 8769 |10.07.2020 България влезе в чакалнята на еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads