Реклама / Ads
0| 3916 |30.08.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нинова към туристическия бранш: Да решим заедно какви са работещите мерки за подпомагане на бизнеса и запазване на работните места в кризата

.
Сигурни сме, че разбирате сложността на ситуацията, в която се намира държавата, може би и по-добре от нас, защото сте реални икономически субекти, които осигуряват сериозен принос в БВП и работни места. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на срещата с представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алианса на туристическата индустрия в България. В срещата от „БСП за България” участваха още Иван Иванов, Георги Свиленски, Христо Проданов, Кристиан Вигенин, проф. Румен Гечев и Димитър Данчев.
 

„Както знаете президентът ни връчи третия мандат. Правим опит да внесем разум и да проведем спокойни разговори за съставянето на кабинет. Сами знаете, че идва криза след криза и ковид кризата, която ще се отрази на икономиката и социалната сфера, и ръст на цени, и инфлация, която вече изяжда доходите. Планът за възстановяване и устойчивост ни предстои, както и икономически и социални мерки за вас и за домакинствата. Задава се мигрантска криза. Това са сериозни аргументи да искаме стабилност и спокойствие в държавата и полагаме усилия за този трети мандат”, обясни Нинова.

 

„Ако обаче не стигнем до съгласие, бихме искали поне да осигурим на икономиката, на домакинствата, на здравната система средства чрез актуализацията на бюджета за тази година. В тази ситуация има риск, има и майсторлък. Рискът е всяка партия в парламента да си внесе свои собствени предложения на вълната на популизъм и на предизборна ситуация. Тогава ще стане едно наддаване и никой няма да може да събере мнозинство по никоя от мерките, и ще оставим държавата в безизходица. Затова усилията са ни двойни - и за правителство, и за постигане на разбирателство за актуализацията на бюджета между първо и второ четене”, посочи тя.

 

Нинова информира представителите на туристическия бранш, че в разговорите с другите три партии БСП ще предложи да се съкратят сроковете между първо и второ четене, както и постигане на съгласие по минимум пакет, който да включва разумни мерки с осигурено финансиране, които засягат повече хора и фирми.

 

„Ще проведем поредица от срещи  с браншови организации, със съюзи, работодатели, синдикати, земеделци, лекари, за да се опитаме в разговор с вас да изчистим този минимум пакет, който трябва да решим през следващите две седмици. Решихме, че е по-добре да проведем разговор с хората, които познават бранша и ситуацията и да видим заедно с вас какво разумно можем да решим. Нека говорим за конкретни и възможни неща, които можем да свършим до две седмици и които могат да гарантират посрещането на кризите, облекчаването на възможността да работите, да има работни места за хората и да си получават заплатите ”, добави лидерът на БСП.

 

Представителите на туристическия бранш благодариха на „БСП за България” за провеждането на срещата и изразиха готовност в следващите две седмици да се включат в работни срещи с конкретни предложения за мерки в помощ на бизнеса и бранша.

 

„Отговорният бизнес в България ще е абсолютно разочарован, ако не се състави правителство”, заявиха от Националният борд по туризъм. Те изразиха своето разочарование, че в актуализацията на бюджета на служебното правителство не присъстват конкретни мерки за туризма с изключение на мярката „60/40”.

 

Присъстващите на срещата се обединиха около това, че мярката „60/40” е изключително важна за бизнеса, но при затваряне съотношението трябва да бъде преформатирано на „80/20” или „80/0”. Те предупредиха, че ще е нужно да има и обезщетение, което да покрива процент от оборота при спад.

 

От бранша призоваха за равнопоставеност на ограниченията за туристическите бизнеси и за другите бизнеси, както и да не се затварят бизнеси безпринципно и със заповед „от днес за утре”.

 

Сред другите искания на бранша са в актуализацията да се включат средства за PCR тестове, стимули за привличане на туристи с наближаването на зимния сезон, ваучери за туризъм и ставката от 9% ДДС да се запази безсрочно.

 

На срещата бе повдигнат и въпросът, че екскурзоводите, част от които са самоосигуряващи се, вече година и половина не работят и очакват да получат безвъзмездна помощ, тъй като помощта, която са получили до момента е недостатъчна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4083 |28.06.2021 Представители на туристическия бранш излизат на протест . 4| 4535 |22.06.2021 Туристическият бранш предлага ваучери на всеки ваксиниран срещу COVID-19 . 3| 4706 |02.03.2021 Туристическият бранш на протест . 5| 7560 |15.09.2020 Корнелия Нинова: Заемите, които тегли кабинета са опасност за бъдещето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads