Реклама / Ads
0| 6672 |06.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новият Закон за горите - удар по дървената мафия

.
С новия Закон за горите ще се създаде силен независим горски инспекторат, с големи правомощия и на пряко подчинение на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ.
 

Това заяви в Пловдив министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на традиционната "Седмица на гората 2010", която се провежда под мотото „Гората утре - нашата грижа днес”.

Според него с промените в Закона се цели да се отговори на дървената мафия за незаконния добив на дървесина.

Незаконният добив е най-големият бич в горите след заменките и застрояването им, обяви министър Найденов.

Той допълни, че новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието. По него се работи усилено, нанасят се корекции и към юни се очаква да бъде одобрен от Народното събрание.

В новия Закон за горите ще бъде регламентирано многофункционалното и ефективно стопанисване и управление на горските територии. То е и в отговор на съвременните екологични, икономически и социални предизвикателства, на които страната ни трябва да отговори, заяви министър Найденов.

Промените ще доведат и до централизация на системата, допълни още той. Така например с промените, които бяха направени в Закона за лова и опазване на дивеча, се отстрани монополизирането на организацията на тази дейност, каза министър Найденов. Той отбеляза още, че от 2009 г. са стартирали и конкурсите, с които се предоставя стопанисването и ползването на дивеча в държавните дивечовъдни участъци, които обхващат около 4% от ловно-стопанските територии на страната.

Зам.-директорът на ИАГ Пенчо Дерменджиев съобщи, че през тази година заради кризата залесяване ще бъде извършено само на около 13 000 декара, което е изключително малко спрямо предходните години. Според него това е най-неотложното залесяване с горски култури.

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов допълни, че трябва да се използват за залесяване и европейските средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За целта има предвидени над 70 млн. лв. Той каза, че се очаква през май отново да бъдат отворени горските мерки за набиране на проекти. Общо по Програмата са подадени 61 проекта в горските мерки, от които по 33 има вече подписани договори на стойност 3.5 млн. лв.

По време на пресконференцията бяха представени и резултати за 2009 г., по линия на Организирания ловен туризъм. В рамките на годината у нас са ловували 5 092-ма ловци, а общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над 2 600 000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6663 |26.03.2010 Закон за фалита - протектор на физическите лица . 1| 4912 |17.02.2010 Законът за потребителския кредит влиза в парламента . 7| 7946 |28.01.2010 Бизнесмени атакуват промените в Закона за хазарта . 0| 5471 |09.12.2009 Променят Закона за обществените поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads