Реклама / Ads
108| 5940 |20.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Орешарски пише нов екшън план

.
Пламен Орешарски
Кабинетът "Орешарски" ще работи по нов екшън план наесен. Предишният е от юни и в него са предвидени мерки до края на октомври. Очаква се новият план да бъде в три посоки - ускоряване на икономическото развитие на страната, повишаване на социалната справедливост, както и укрепване на държавността и демокрацията.
 

В момента се пишат чернови за мерките и на "Дондуков" 1, и на "Позитано" 20. Въпреки протестите парламентът планира да одобри новият план преди началото на лятната ваканция на депутатите, пише в. "Труд".

Преди да влезе за обсъждане и гласуване в пленарната зала, планът "Орешарски" ще бъде одобрен на заседание на Националния съвет на БСП следващата седмица. 

Засега не се знае с какъв времеви хоризонт ще е новият план "Орешарски", но се очаква да е дългосрочен. Обсъждали се обаче два възможни срока - шест месеца и една година, научи "Труд".

Една от мерките, за които трябва да бъде фиксиран срок в новия план на кабинета "Орешарски", е увеличението на минималната работна заплата.
 

Преди изборите БСП обещаваше минималното възнаграждение да се вдигне от 310 на 340 лева още през тази есен, но за момента такова нещо не се предвижда с актуализацията на бюджета. По-реалистичният вариант бил повишението да стане факт от 1 януари, научи "Труд".

Депутати от ресорната парламентарна комисия коментирали пред "Труд", че правителството има такъв ангажимент, но предстои той да бъде обсъден с бизнеса. От година и половина редица такси, в т.ч. и за посещение при лекар, са отвързани от минималната работна заплата. Вдигането на минималната надница ще натовари само работодателите, които са против.
 

По данни на НСИ минимална работна заплата получават 120 000 души - повечето при частни работодатели. Повишението би натоварило бизнеса с 3,6 млн. лв. на месец, и то само заради номиналното увеличение с 30 лв., без да се смятат по-големите осигуровки в тежест на работодателя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5248 |04.07.2013 МВФ иска от Орешарски да изкорени корупцията . 1| 6285 |26.10.2012 М. Стоянова брани бюджета; за Орешарски-нищо ново, но предизборен . 61| 6126 |15.03.2012 Орешарски: Нямаме пари за външния дълг . 17| 5547 |09.11.2011 Пл. Орешарски и М. Стоянова кръстосаха шпаги по бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads