Реклама / Ads
3| 5689 |29.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Още един от учредителите на конфедерацията на туризма се отказа

.
Съюзът на собствениците – Слънчев бряг няма да участва в учредяването на Национална конфедерация на туристическата индустрия, съобщиха от организацията. За това има решение на Управителния съвет на сдружението.
 

От 20 април, когато беше подписан меморандумът за създаване на конфедерацията, до ден днешен, нейните инициатори не са успяли да убедят представителите на съюза, че се стремят към действително консолидиране на бранша, нито са предложили убедителна програма и стратегия.

„Според мен са спекулативни твърденията, че категоризацията на хотелите и другите туристически обекти ще бъде извършвана от бранша, респективно конфедерацията. Това съществува в Германия, но там е отнело десетки години, докато се стигне до консолидация на бранша на основата на единна платформа, балансираща разностранните интереси на различните професионални групи от туристическата индустрия, смята Елена Иванова, собственик на хотел „Империал”.

„Манипулативно е твърдението, че конфедерацията ще получи пари от европейските фондове. Европейските пари не се раздават на браншовите организации, колкото големи и близки до правителството да са те. Те се печелят на базата на търгове и конкурси и зависят от това колко добър проект ще бъде представен. Активистите на конфедерацията може да желаят, но няма как да монополизират европейските пари за туризма. Конфедерацията се опитва да бъде „шапка” на браншовите организации, а филисофията на ЕС по отношение на фондовете е парите да се дават на конкретни структури за конкретни проекти. И то на базата на конкуренцията, а не на монополизирането, казва Валентин Филипов, собственик на хотел „Странджа”

„Твърди се по медиите, че конфедерацията ще получи бюджетна издръжка. Това е абсурдно. Няма как да стане обществена организация да е на държавна издръжка. Браншовите организации трябва да извършват ефективна работа с конкретни ползи за своите членове, да акумулират средства от членски внос, участия в конкурси, търгове, проучвания и т.н., а не да разчитат държавата да ги храни, твърди Веселин Налбантов, собственик на хотел „Колизеум”.

От съюза намират за недопустимо публично да се внушава, че хората, които не желаят да се присъединят към Националната конфедерация на туристическата индустрия са против обединяването на браншовите организации. „В България има свобода на сдружаването и всеки е в правото си да застава зад идеи и платформи, които изразяват и защитават интересите му. Не приемаме ултимативния тон и дух на овехтялата максима:” който не е с нас е против нас”, тоест „който не е в конфедерацията е против обединението”, коментират те.Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6284 |28.08.2007 По-ниски цени в Слънчев бряг от септември . 2| 5451 |28.08.2007 Агенцията по туризъм с мерки за удължаване на сезона . 0| 5608 |28.08.2007 Село Борима с първи проект по програма "Околна среда" на ЕС . 0| 5562 |28.08.2007 "България ер" ще продава от 2008-а само електронни билети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads