Реклама / Ads
1| 4420 |15.03.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На 1 май откриват летния туристически сезон у нас

.
Източник: БГНЕС
Летният туристически сезон у нас ще бъде открит на 1 май. Това обяви по време на живо включване във Facebook вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
 

Решението на министърът на туризма Марияна Николова, летният сезон да бъде открит на 1 май беше приветствано от бранша.

 

Към момента от Министерството на туризма отчитат 60 процента спад в приходите от зимен туризъм и надеждите са с ранния летен старт ситуацията да се промени.

 

От ведомството съобщават, че се въвеждат се единни правила за безопасност в туристическите обекти за предстоящия летен сезон.

 

Целта била да се гарантира здравето на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

 

Мерките за сезон 2021 г. са съобразени с противоепидемичните мерки, включително и временните противоепидемични мерки, и са задължителни за прилагане от всички лица, извършващи дейност в туристическите обекти.

 

През летния сезон се спазват и Указания на здравното министерство за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни в условията на коронавирус. Те са съобразени с препоръките на Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заразите и Съобщение на Комисията COVID-19.

 

Задължително е мерките да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

 

При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка. Те обхващат дейността на местата за настаняване и в заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, както и процедурите при съмнение за коронавирус при гост в място за настаняване и редът за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз.

 

Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на двама души или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на един чадър, т.е. през минимум 8 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство.

 

Правилата влизат в сила от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе тези новости. Планира се приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора.

 

По данни на министъра на туризма Марияна Николова към момента от приблизително 150 000 работещи в сектор туризъм 82 000 са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4707 |02.03.2021 Туристическият бранш на протест . 1| 5862 |01.07.2020 Откриват сезона в Пампорово в края на седмицата . 0| 5924 |19.06.2020 На 3-ти юли откриват сезона в Пампорово . 6| 8398 |27.03.2020 Туроператори отписаха летния сезон, препоръчват ваучери пред връщане на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads