Реклама / Ads
15| 7863 |15.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Отрязаха наполовина заплатите на шефовете в държавните фирми

.
Иван Загончев
От 1 октомври е намалено възнаграждението на всички изпълнителни членове от съветите на директорите на държавните фирми с около 50 процента, съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Иван Зангочев, който направи коментар във връзка с изтичащи срокове по анализ на дружествата, поставени от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов в края на август.
 

През лятото финансовият министър Асен Василев съобщи, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали до 14 000 лева.

 

Зангочев каза, че във всички дъщерни дружества са ограничени и представителните разходи. След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата е намален с 15 на сто, обясни той.

 

Анализът на състоянието на дружествата показва, че на загуба са "Еко Антрацит" ЕАД, "Еко инженеринг - РМ" ЕООД и "Националният институт за изследвания и сертификация" ЕООД, каза Зангочев. Загубите на трите дружества за миналата година са на обща стойност 9,041 млн. лв., като основната част тях - 8,761 млн. лева, е на "Еко Антрацит" ЕАД. За останалите загубите са около 316 000 лева.

 

На печалба са "ВМЗ" ЕАД, "Кинтекс" ЕАД, "НИТИ" ЕАД, "Авионамс" АД, "Ел Би Булгарикум" ЕАД, "Монтажи" ЕАД. Дружеството "Институт по маркетинг" ЕООД все още има натрупани отрицателни резултати от предишни години.

 

 

Засега не се планират смени на ръководствата на дружествата, каза Иван Зангочев. На ръководствата са поставени цели при изготвянето на плановете за работата им за следващите три години да се намерят възможности за покриване на натрупаните загуби. Това се отнася и за останалите дъщерни на ДКК фирми, като за всички продължават анализите на сключените от дружествата договори и тяхното бъдещо влияние върху резултатите на дружествата.

 

По отношение на "Ел Би Булгарикум", чието ръководство вече беше сменено, Зангочев каза, че заради неизгодно сключени договори на дружеството от последния изпълнителен директор, документацията е предадена на следствието и МВР - Национална дирекция "Икономическа полиция".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6333 |13.10.2023 Кападокия – земята на красивите коне . 6| 4885 |12.10.2023 Асен Василев: През последната година спестяванията на българите са се качили със седем милиарда . 5| 6380 |12.10.2023 Парфюми менте заливат пазара в България . 0| 3911 |11.10.2023 Германското правителство очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads