Реклама / Ads
37| 9361 |04.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Р. Овчаров: Плямпането за "Белене" надмина всички граници

.
Румен Овчаров
Бившият икономически министър бил учуден от позицията на завъртане на ДПС, те участвали в правителството на Тройната коалиция, дало реалното движение на проекта. В политиката невъзможни неща няма, коментира той евентуално партньорство на БСП с ГЕРБ.
 

Плямпането по темата "Белене" надмина всички разумни граници, коментира по БНТ ексикономическият министър Румен Овчаров. Това правителство заравяло в площадката над 2 млрд български лева. Овчаров посочи цитати от коментари на премиера Борисов по темата, които си противоречали.

Изграждането на АЕЦ не е нещо, което започва и свършва в определен момент, подписват се и се преподписват редица договори. Когато сравняваме нашия проект с турския, разликата е огромна. След договора следват преговори за сключване на окончателния договор, процесът е бавен, проектът не беше лицензиран, обясни забавянето на своето правителство Овчаров. Договорите се подписвали от ръководителите на ръководещите компании като НЕК.

Г. Първанов се опитва да влезе в една тема, която няма нищо общо с вътрешнопартийния дебат в БСП, коментира още Овчаров. Не е имало дефицит от желаещи да финансират проекта до момента, когато Б. Борисов дойде на власт, съобщи още социалистът. В условията на криза няма инвеститор, който ще хвърли пари в една държава, незнаеща какво иска да прави. Видяло се, че проектът е и ефективен и изгоден, това било написано и в доклада на консултанта, където се изследвали различни сценарий. По три от тях проектът бил много ефективен и само по един спорен.

Учуди ме позицията на завъртане на ДПС, те са участвали в правителството на Тройната коалиция, дало реалното движение на проекта, каза още Овчаров.

Той изрази надежда лидерската битка в БСП да донесе интересни идеи, но предупреди, че апаратните хватки биха навредили. В политиката невъзможни неща няма, коментира още той по повод евентуално партньорство с ГЕРБ, но добави, че на него лично нямало да му е комфортно в такава позиция.

Припомняме, че БСП започва консултации за внасяне на вот на недоверие към кабинета Борисов заради отказа от проекта АЕЦ "Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16213 |28.03.2012 Овчаров за "Белене": По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай . 35| 7827 |20.03.2012 Гамизов съветва за АЕЦ "Белене": Не ставайте заложници . 21| 6694 |08.02.2012 Дянков: АЕЦ"Белене" не е на дневен ред . 29| 5763 |18.12.2011 Експерт: АЕЦ"Белене" ще зароби българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads