Реклама / Ads
26| 6191 |19.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Г. Първанов: Не бива младите майки да плащат част от цената на кризата

.
Георги Първанов
Темата за връщане на неправомерно получени обезщетения за майчинство е отново особено актуална. Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата. Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи. Напомням, че опрощаването на тези задължения може да стане само след подаване на индивидуална молба до упълномощената за това комисия. По постъпилите вече молби се работи ак
 

Това пише президентът Георги Първанов в личната си страница във Facebook по повод постъпилите в президентството жалби от 157 майки.

Прессекретариатът на държавния глава публикува някои разяснения по темата. Съгласно чл. 98, т. 12 от Конституцията на Република България опрощаването на несъбираеми държавни вземания е правомощие на държавния глава, който формира своето решение въз основа на становище на работещата към институцията Комисия по опрощаване на несъбираемите държавни вземания. До момента в нея са постъпили 157 молби от майки, които искат да им бъде опростено връщането на получени обезщетения за майчинство. По всяка от молбите е образувана съответната преписка и е задвижена административната процедура.

Необходимо е да се знае, че процесът на изготвяне на всяка преписка продължава няколко месеца поради заложените в закона процедури, които трябва да бъдат спазвани. Срокът на практика зависи от времето, за което органите на общинската администрация могат да съберат нужните сведения за материалното и имотното състояние на лицата, подали молби за опрощаване. Този период включва и разглеждането на молбата от общинския съвет, както и от териториалните поделения на Националния осигурителен институт. Впоследствие комплектованите преписки се внасят за разглеждане в Комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания, която също изразява писмено предложение по всяка една молба.

Решението се взема на базата на факти и обстоятелства, станали известни в процеса на проучването на молбата. В тази връзка няма как да бъде изразено принципно становище по този или друг случай, независимо от това, че засяга много хора, без да е извършено предварително и според закона проучване на всеки индивидуален случай.

До момента през описаната процедура са преминали 24 молби, удовлетворени са молбите на 14 лица. Предстои разглеждането на останалите молби, след като преписките се върнат в Комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5270 |06.02.2011 Г. Първанов: България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика . 7| 5203 |09.11.2010 Първанов: Можем да изнасяме ток за Сирия . 0| 5213 |21.05.2010 Депутати нищят кредитирането на младите семейства . 8| 6320 |06.11.2009 Младите българи предпочитат реализация в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads