Реклама / Ads
3| 6139 |15.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Пазарът на земя – притиснат от забавени евросредства и слаба реколта

.
Перспективите пред пазара на земеделска земя се очертават песимистични. Нулевата 2014 година за новите европари по
 

Програмата за равитие на селските райони освен че сви чувствително приходите на земеделските производители и оряза приходите им, удари и пазара на земеделската земя. Продажните цени на нивите продължават да пада, като на места сривът е дори и с 20 на сто, най-вече в Южна България. Официалната статистика показва, че за 2013 броят на сделките със земеделска земя има реален спад от 7% спрямо 2012, като прогнозите за 2014 са далеч по песимистични.

 

Въпреки обещанията, че новата Програма за развитие на селските райони ще стартира с мярката "млад фермер" още през май т.г., до прием на проекти така и не се стигна. Вместо това заваляха "шамари от Брюксел". В средата на октомври ЕК директно направи на пух и прах проекта на България за новата Програма за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. и го върна за тотално преработване с 426 критични бележки, събрани на цели 112 страници.

 

Само преди дни ресорният зам.-министър за европрограмата Васил Грудев отложи старта на новите европари за първото тримесечие на 2014 г. Очаква се до 1 април догодина да стартира мярката "Млад фермер", а на по-късен етап и тази за земеделска техника.

 

“Не бива да се забравя, че средствата по новата Програма за селските райони бяха намалени от 2,8 на 2,3 млрд. евро. Прием на проекти за нова земеделска техника не е правен от 2008 г., как тогава се очаква българските фермери да правят модерно земеделие и да печелят от него”, посочи Ангел Вукодинов от Асоциацията на зърнопроизводителите пред „Труд”. Според данни на организацията средствата за земеделска техника до 2020 г. са само 200 млн. евро, което под 10% от бюджета на цялата програма. “Масово се говори, че българското земеделие е обновено с нови трактори и комбайни. Само че се забравя, че това се случи основно по САПАРД преди 10 години и тези машини вече са стари. Животът на една селскостопанска машина е 7 сезона”, добави Вукодинов.

 

Именно заради орязаните възможност за инвестиции в земеделието от асоциацията на зърнопроизводителите посочват, че цената на земеделската земя в най-добрия случай ще замръзне за догодина, но по-реалистичната прогноза е за спад.

 

„Всяко едно забавяне, особено на основната европрограма за сектора, е притеснително за инвестиционните намерения на земеделските инвеститори. На практика стартът на усвояването на ресурса от 2,338 млрд. евро до 2020 г. ще тръгне в най-оптимистичен план с година, година и половина закъснение.Забавянето прави земеделските производители все по малко конкурентоспособни на колегите им от старите страни членки”, посочи пред “Труд” земеделският производител и член на управата на Институт за агростратегии и иновации Христо Цветанов.  Заради аномалиите с времето през 2014 г. поройни валежи, градушки, изненадващи застудявания през пролетта, добивите от реколтата от плодове и зеленчуци са свити с от 20 до 50 на сто. Доходите от реколтата са поне с 30% по-надолу. Всичко това заедно с отложения старт на евросредства, ще се отрази на пазара на земя.

 

“Продажните цени на земята ще замръзнат на нивата си от т.г., а в повечето райони на страната дори ще намалеят заради лошата реколта и по-малкото европари в сектора”, добави Христо Цветанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5237 |08.12.2014 До 1 януари офшорките трябва да се разделят със земята си у нас . 0| 5405 |27.10.2014 Забавянето на европарите ще свали още цената на земята . 6| 6602 |16.10.2013 Унгария и Румъния ограничават продажбата на земя на чужденци . 2| 5673 |31.08.2012 311 млн. са компенсаторките за участие в търга за земя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads