Реклама / Ads
0| 5248 |08.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

До 1 януари офшорките трябва да се разделят със земята си у нас

.
Очакванията на пазара са до края на тази година и началото на 2015 г. за продажба да бъдат предложени още десетки хиляди декари ниви
 

На 1 януари изтича срокът, в който офшорните фирми имат право да притежават земя у нас и ще трябва да се съобразят с последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародвани на 13 юни 2014 г., пише „24 часа”. Промените забраняват не само придобиването в бъдеще на ниви от чуждестранни физически лица от страни извън ЕС, но и от търговски дружества, които пряко или косвено са притежавани от дружества, регистрирани в офшорни зони или в страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство. Новите разпоредби ги лишават и от правната възможност да притежават земеделска земя у нас, когато става въпрос за такива фирми, които са станали собственици преди 13 юни 2014 г.

 

Вече има много отказали се офшорки, които продават земята си, коментира  за „24 часа" зам.-председателката на парламентарната аграрна комисия Светла Бъчварова. Според нея всички подобни компании трябва да изпълнят закона, въпреки че в него няма санкция за неспазването на забраната. Такава беше предвидена и мина на първо четене в предишното Народно събрание. Ще поискам информация за законодателната програма на министерството на земеделието и ако промяна на закона не е в приоритетите им, ще внеса отново текстовете за глобата след Нова година, каза Бъчварова. Те предвиждат санкция от 100 лв. за всеки декар притежавана земеделска земя след 1 януари 2015 г. Ако въпреки това нарушението продължи, глобата скача трикратно до 300 лв./дка и се налага периодично на всеки 3 месеца. Така санкциите могат да превишат многократно дори самата стойност на имотите.

 

Всъщност на този етап, без да има приети глоби за притежаване на земя от офшорки, основното, което вече се отразява от промените в законодателството, е, че дружествата, регистрирани в зони с преференциални данъчни режими, са принудени да спрат временно изкупуването на земи поради невъзможност да изповядват сделките пред нотариус.

 

Според данни от имотния регистър около 1 млн. дка земеделски земи у нас са собственост пряко или косвено на офшорни компании. Според чл. 3, ал. 7, т. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи забраната важи за търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Сейшелите, Белиз, о-в Ман, Панама и Британските Вирджински острови, Лихтенщайн са с такава юрисдикции по смисъла на националното законодателство. Според закона Турция не попада в кръга на държавите, чиито граждани имат право да притежават земеделска земя, освен ако те не са пребивавали или са установени поне 5 г. на територията на България, или лицето е придобило земята по наследство. Подобен е казусът и за САЩ. Съединените американски щати не са част от Европейското икономическо пространство и не попадат в кръга на държавите, с които България е сключила международен договор, ратифициран от българския парламент, по силата на който американските инвестиции от този род да бъдат гарантирани.

 

При справка в търговския регистър към Агенцията по вписванията и имотния регистър могат да бъдат открити стотици, дори хиляди такива дружества и физически лица. До края на тази година те трябва да вземат решения дали да изчистят собствеността от офшорно участие, или да продават. Очакванията на пазара на земеделска земя са до края на тази година и началото на 2015 г. за продажба да бъдат предложени още десетки хиляди декари ниви.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5622 |17.11.2014 Изтича срокът, в който офшорките трябва да продадат земите си . 0| 8720 |12.11.2014 Валентин Йосифов: Министърът трябва да дефинира и отстоява туристическата политика . 24| 5621 |27.08.2014 Честито! Токът трябва да е 50% по-скъп! . 1| 6073 |05.05.2014 Българинът спестявал по 11 млн. лв. на ден от януари до март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads