Реклама / Ads
0| 4053 |23.06.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Почивките на хиляди български туристи в Гърция са пред провал

.
Източник: БГНЕС
Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор ”Музенидис травъл” обяви, че спира временно да работи - първоначално до 26 юни, а както стана известно днес - срокът е удължен до 31 юли, съобщиха от Обединение ”Бъдеще за туризма” (ОБТ).
 

До този срок базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

 

"Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през "Музенидис". За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно.

 

То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми", предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма", цитирана в прессъобщението.

 

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор.

Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с "Музенидис", категорични са от браншовите сдружения.

 

Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане. Въведените с постановление ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта, смятат от ОБТ.

 

По предварителни данни на организацията за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

 

Организациите настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3769 |16.06.2021 Петър Витанов: Европейските и българските граждани ще знаят къде отиват парите от пътни такси, които плащат . 19| 7224 |08.05.2021 Овцевъди: В България има стотици хиляди ”виртуални овце” за източване на субсидии . 11| 4365 |05.05.2021 Руснаците отново могат да кандидатстват за български визи . 0| 4626 |01.05.2021 Португалия отменя карантината за българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads