Реклама / Ads
3| 4943 |05.10.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Погват офшорки със земя у нас

.
От 1 октомври влязоха в сила глобите за офшорни компании, които притежават ниви у нас – 100 лв. на дка и 300 лв. за повторно нарушение
 

От 1 октомври влязоха в сила нови разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които офшорните компании със земя у нас трябва да бъдат санкционирани с по 100 лв. на дка. Ако три месеца след това няма промяна в собствеността, глобата вече е 300 лв. на дка. По закон нарушенията се установяват от областните управители или ако е за земи от общинския поземлен фонд - от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите.

 

Срокът изтичаше на 1 май, но през пролетта депутатите подкрепиха законопроекта на Румен Христов от Реформаторския блок, глобите да влязат в сила не от 1 май, а от 1 октомври.  Удължаването се наложи заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май, след което да бъдат глобявани с крупни суми.”В същото време 1 октомври е краят на текущата и началото на новата стопанска година, което ще позволи на тези дружества да планират своята работа”, мотивира се тогава вносителят.

 

През април, когато се приемаха поправките в закона, депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова съобщи по време на заседание на земеделската комисия, че 800 000 дка земя у нас се притежават от офшорни дружества. Приетата забрана обаче не важи за публичните дружества, които се търгуват на борсата, и така кръгът на потенциалните нарушители се стеснява, още повече че много офшорки продадоха притежаваните от тях земи през миналата година. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи те трябваше да направят това до 1 януари 2015 г. При липса на инициатива за налагане на закона обаче не е ясно дали всички са го направили.

 

Не е ясно кой трябва да налага глобите на офшорни компании, които притежават земеделска земя у нас, показа проверка на „Труд". Масово обаче местните администрации не са информирани за новите изисквания и не предприемат никакви действия. От областните администрации на Пловдив и Варна обясниха, че не са информирани за реда, по който трябва да налагат тези глоби. Общините също не предприемат действия по въпроса и считат, че това е работа на областните управители. „Кметовете и председателите на общинските поземлени комисии са тези, които трябва да вземат мерки", коментира областният управител на София Веселин Пенев пред в. „Труд”. По негова информация обаче така или иначе на територията на София област нямало земи, собственост на офшорни компании.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6608 |05.06.2015 Собствениците на земя живеят на над 100 км от имотите си, средно притежават по 20 дка . 3| 5823 |18.05.2015 Лошото време свали цената на земята . 11| 8765 |23.04.2015 „Агрион” урежда продажбата на земя от разстояние . 4| 5764 |23.03.2015 Наводнения и опасения за слаба реколта дърпат пазара на земя надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads