Реклама / Ads
5| 5852 |09.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Поморие - член на ООН, скоро - побратим на Кан

.
панорама към Поморие
Вчера община Поморие бе официално обявена за член на ООН. Това стана в присъствието на президента на „Общини на нациите за мир” Жан – Франсоа Пенел, който пристигна специално от Париж, за да подпише хартата на ООН с кмета на Поморие Петър Златанов.
 

На официалната церемония присъстваха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, председателят на Общинския съвет Янчо Славов, общински съветници и представители на местната власт.

Присъединяването на черноморската община към световната организация се осъществи чрез организацията на Общините към ООН, учредена още през 1945 година. Така България, която беше присъединена към тази организация от сегашния премиер и бивш кмет на София Бойко Борисов през март 2007 г., вече е представена с 4 общини в голямата общност на световните градове.

Активни контакти и взаимопомощ на общините по цял свят са най-актуалните цели на ООН, формулирани в гр.Давос, Швейцария през 2009 г. от генералния секретар на организацията Бан Ки Мун.

Като се възползва от нейните приоритети, Поморие започва активно да работи най-първо по възстановяването на древния град Анхиало. В това си начинание общината ще се опре на специалистите на „Общини на нациите за мир” към ООН. С тази стъпка Поморие дава сериозна заявка за присъединяването му като град, част от световното културно-историческо наследство под патримониума на ЮНЕСКО, в което до момента България е представена единствено от гр. Несебър.

Паралелно с това градът ще се развива и като съвременен европейски полис. Ще продължат да се прилагат все по-високи критерии за екологични стандарти под наблюдението на ООН, за да бъде съхранена и природната уникалност на региона.

По време на подписването на хартата за членство, президентът Пенел заяви, че община Поморие е била обследвана основно от експертите на „Общини на нациите за мир”, които са доказали, че тя отговоря на високитете изисквания - критерии за прозрачност в управлението, за опазване на околната среда, за развитие на гражданското общество във всичките му аспекти.

След подписването на официалните документи, Жан-Франсоа Пенел заяви, че е горд, че в тяхното голямо семейство е вече и тази българска община. Той покани кмета Златанов да вземе участие в предстоящия конгрес на световната организация през април 2010 в Париж. По време на този форум премиерът на България Бойко Борисов ще получи най-високото отличие на Общности на нациите за мир – “ Златен гълъб”, с което се отличават лидери от световен мащаб от 5-те континента за техния особен принос в прогреса на човешката цивилизация. Отличието се дава на всеки две години. Освен това българският министър-председател ще бъде обявен и за почетен президент на организацията на световните градове.

От своя страна бургаският областен управител пое ангажимента да бъде патрон на Южно-черноморските общини в ООН и отправи предложение и заявка за членство на още няколко български градове по крайбрежието.
В отговор президент Пенел информира, че вече са водени конкретни разговори с кметове на съответни средиземноморски градове във Франция за побратимяване с българските общини. Възможно е по тази линия скоро Поморие да се побратими и пряко да си взаимодейства със световноизвестния град Кан на Ревиерата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5570 |31.07.2009 Море от вино ще се лее в Поморие . 0| 4918 |13.01.2009 Скоро не се очаква спад на лихвите . 12| 5476 |25.10.2008 50% от московските брокери на имоти остават без работа скоро . 0| 4738 |01.08.2008 Загадката около замъка на Асеневци ще падне скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads