Реклама / Ads
19| 5295 |17.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Предложение на Младенов вбеси родния бизнес

.
Тотю Младенов
На конференция за проблемите на пазара на труда социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще предложи работодателите в частния сектор да не могат да освобождават свой служител на основание, че е навършил пенсионна възраст, ако работникът иска да продължи да работи.
 


"Един добър работник може да остане на работа независимо от възрастта си. От това ще спечели и той, и работодателят му", посочи Младенов и допълни, че мярката ще бъде подложена на обсъждане в тристранния съвет.


Тази идея меко казано вбеси представителите на бизнеса, които недвусмислено показаха, че не са готови да приемат подобна мярка.


Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира, че подобна забрана е пряка намеса в пазара на труда. Той заяви, че държавата трябва да прекрати намесата си на пазара на труда, защото подобни силови мерки няма да помогнат да се преодолее кризата.


По думите на Данев социалният министър се опитва с тази забрана да намали разходите на пенсионната система и да намали дефицита на НОИ.


Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал въвеждането на ограничителна мярка в условията на криза ще предизвика уволнения вместо запазване на кадри. Той заяви, че и в момента работодателите задържат качествените си кадри, навършили пенсионна възраст, тъй като повечето от тях са с по-добра квалификация от младите хора.


Велев допълни, че държавата трябва да разгледа проблемите с ранното пенсиониране и професионалната квалификация на младите хора, а не да ограничава бизнеса.


Младенов обеща и по-големи стимули за това хората да предпочетат да продължат да работят вместо да се пенсионират. Той обясни, че Министерството на труда и социалната политика ще предложи да се увеличи от 3 на 4 процента бонусът за всяка прослужена година при навършване на условията за пенсиониране.


“Ще дадем по-голям бонус на хората, които остават по-дълго на пазара на труда, което ще се отрази и на размера на техните пенсии впоследствие“, коментира социалният министър.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5486 |14.10.2011 Българският бизнес се стяга за нова криза в Европа . 6| 6068 |04.10.2011 Бразилия очаква по-активно бизнес партньорството с България . 6| 5179 |09.09.2011 Булгаргаз иска скок в цената на природния газ . 7| 5970 |30.08.2011 Бизнесът: Само реформа може да направи пенсионерите сити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads