Реклама / Ads
2| 5235 |26.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Преразглеждаме споразумението с "Уестингхаус"

.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Преразглеждаме акционерното споразумение с "Уестингхаус" за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" в неговата цялост, клауза по клауза. Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие и условието е, че то бъде потвърдено от следващо правителство.
 
Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като откри Международна конференция в София на тема ядрена енергетика.

„В споразумението има договорен краен срок от 31 март. Все още не е дошъл 31 март, ние продължаваме да водим разговори с нашите колеги от "Уестингхаус" и се надявам скоро да имаме яснота", добави министърът, предаде БГНЕС. „Вече има работна група, която включва експерти от АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Козлодуй Нови мощности", БЕХ и "Уестингхаус". Те ще работят съвместно по това "да преразгледаме всяка една клауза от акционерното споразумение", обясни Петкова.

"Един от приоритетите на нашето правителство е, ако бъде изградена такава нова ядрена мощност, това да бъде съобразено изцяло с икономическите интереси и да не се изискват държавни гаранции, да не бъде за сметка дълга или на дефицита на страната", коментира министърът на енергетиката.

Кабинетът "Борисов" има изисквания към проекта, подчерта Петкова. "Параметрите, които поставихме, се различават доста от тези в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който стратегически инвеститор да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време", каза тя.

"Това са нашите условия. Нашите партньори от "Уестингхаус" са запознати с тях. Надявам се съвсем скоро да имаме техен отговор", добави още министърът на енергетиката.

Петкова обясни, че е отправена молба към американската компания тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните пари. "Нашата молба е да има реално участие, с реален финансов ресурс", добави тя.

Все още не е ясно дали американският гигант иска да участва в проекта със свои средства. "С "Уестингхаус" ние водим преговори. Всяка една от страните поставя своите условия. Търсим допирни точки, които да са взаимно изгодни за двете страни, тъй като, ако ние ще бъдем съакционери трябва да сме постигнали съгласие по най-важните теми. Предстои да разберем. Очакваме от "Уестингхаус" в най-скоро време да чуем тяхната позиция", коментира още Теменужка Петкова.

Важно е при изграждането на 7 блок да бъде спазено европейското законодателство. Няма обвързване между 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и бъдещия 7 блок.

Удължаването на техния живот е основна цел на кабинета "Борисов", обясни министърът. "Движим се в рамките на сроковете по процедурата за удължаването на живота на двата ядрени блока, които са разписани в пътната карта, която сме направили. Спазваме сроковете, няма никаква зависимост между 7 блок и удължаването на живота на 5 и 6", каза министърът на енергетиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6733 |30.11.2013 Не се ли споразумеем с "Уестингхаус", търсим други възможности . 26| 5526 |06.04.2011 Трескаво се търси изход от споразумението за АЕЦ „Белене” . 0| 5521 |03.02.2010 България ратифицира споразумението за "Набуко" . 0| 4590 |13.07.2009 Станишев подписва споразумението за Набуко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads