Реклама / Ads
21| 7278 |12.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

На пролет между 5 и 6 хил. от строителния бранш остават на улицата

.
Строителните фирми все по-сериозно закъсват, заради липсата на работа в последните месеци. Само в столицата съкратените кадри може да надминат 4000 души, прогнозираха експерти.
 

От една страна сезонността в тяхната дейност и от друга - финансовата криза, доведоха до рязко намаляване на броя на работниците през зимните месеци. Обикновено октомври и ноември строителните работници приключват работа и започват отново март, април.

Тази година, обаче се очаква голям процент въобще да не се върнат на работа заради липсата на ново строителство. 

Големите фирми още от миналата година са съкратили част от работниците си и са минали на нивата от средно по 160 души. За сравнение преди година техният брой средно е бил 230 души.

"Предимно съкращенията са при общите работници, очаквам, че от пролетта ще има още по-големи съкращения. Никой обаче не маха квалифицираните кадри, за тях си имаше глад и преди и сега, те са ценни за фирмите", коментира председателят на строителната камара Иван Бойков пред Frognews.bg.

Безработицата в строителния бранш сега е 5-6 на сто, а преди кризата беше около 0%.

rabotnici_bez_rabota_1.jpg

"Засега фалирали фирми, обаче няма. 5400 са регистрирани, като част от тях ще отпаднат. Близо 40% са малки фирми, които ако има работа живеят, ако няма не. Ние продължаваме да регистрираме нови фирми", каза още Бойков.

Единственото, което спасява фирмите на този етап е фактът, че до края на миналата годината те все още имаха работа и имат пари. Затова и не всички строежи са застопорени, а някои продължават да се строят и могат да ги завършват. Миналата година имаше бум, но сега пролетта сериозно ще се усети кризата и ще настъпят ликвидни затруднения, прогнозира председателят на камарата на строителите.

Въпреки това редица от фирмите все още отричат да имат проблеми.

"За сега ние се справяме, но има много работници, които останаха на улицата и препоръчваме държавата да се намеси и да се започне саниране на сгради, защото повечето от сданията в столицата са в окаяно състояние и градът ни има отвратителна визия, по този начин хората, които отпаднат от частния сектор може да се включат в такива обществено-важни проекти, но нищо не се прави за съжаление", коментира Милчо Благоев от строителното дружество "Никми".

Борислав Борисов от "Бомит" също отрече засега да са съкащавани хора, но каза, че в бъдеще не се знае.

"При нас също нямаме съкращения , но много трудно започнахме да си събираме парите от тези, с които работим", коментира Румен Цветанов от Алвер - Строй ООД.

Разбира се намерихме и такива, на които кризата се отразила сериозно. „Съкращенията са значителни, което е много неприятно. Но продължаваме да работим в Студентски град”, каза шефът на Ротасар ЕООД Таньо Марков. В подобна ситуация са и от РДП-София ЕООД, от където ни обясниха, че също са съкратили доста кадри, в това число строители и шофьори.

rabotnici_bez_rabota.jpg  снимки Вяра Йовева

От Стройинжинеринг – Инвест ООД пък обясниха, че строителите сами се съкращават, идвайки на работа, когато им е кеф или не идвайки изобщо.

"С кризата се справяме много трудно като всички други фирми –кретаме. Проблемно е плащането между фирмите. Но, слава Богу, нямаме застопорени обекти”, каза управителят Антон Стаматис.

Източници на Frognews.bg от СДВР коментираха, че имат направен анализ, за ситуацията, която ще настъпи, ако хилядите, които бъдат освободени от строителния сектор не се върнат по домовете си, тоест те има вероятност да се влеят в криминалния контингент.

Даниела Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5476 |29.12.2008 Променят формата на Пролетния панаир в Пловдив . 8| 6296 |24.10.2008 Замените на гори са стрували на държавата между 6 и 8 млрд. лв. . 1| 5228 |29.09.2008 150 000 гости очакват на Международния технически панаир . 0| 6178 |25.03.2008 Стартира пролетното изложение Стройко 2000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads