Реклама / Ads
1| 6236 |17.09.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„РЕФАН БЪЛГАРИЯ” подкрепя всяка стъпка на сдружение „АУТИЗЪМ ДНЕС”

.
За първи път в България, организацията в помощ на аутистите с подкрепата на REFAN започва работа. С оказаната помощ козметичната компания отново доказа, че заслужава престижната награда „Малкият принц” за най-верен дарител, връчена с много признателност и благодарност от организацията подпомагаща невидимите деца България.
 

Сдружение „Аутизъм Днес”, създадено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, публични фигури и родители на деца с аутизъм, започна обучение, с изключителната подкрепа на Рефан България на 18 август на първите специалисти в България за придобиване на акредитация Регистриран Поведенчески Технолог (Registered Behavior Technician) от Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board).

Специалистите ще работят в Центъра за терапия на деца с аутизъм, който предстои да бъде открит официално от кмета на гр. София г- жа Фандъкова на 29.09.2015 г. от 11.30 и се намира в гр. София, кв. Горубляне, ул. „Витоша” 2, в предоставена от Столична община сграда за безвъзмездно ползване за нуждите на детския център и изграден с помощта на много дарители.

 

Ръководител на програмата и преподавател е Венета Димитрова, магистър, сертифициран поведенчески аналитик (ВСВА®), която е и обучител на българските специалисти, заедно с американската приложна поведенческа терапевтка Suzanne Ward, MA BCBA, с която ще извършват супервизията на българските регистрирани поведенчески технолози.

 

 Първите български поведенчески технолози ще получат сертификатите си на 17 септември, след като положат успешно изпитите си и бъдат подадени от акредитираните преподаватели на Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board) за вписване в сайта им.

 

Сдружение „Аутизъм днес” полага основите освен на създаването на know-how в професионалната терапевтична работа на деца с аутизъм, но и повишава изискванията на заинтересованите (родителите) към качествената терапия от сертифицирани специалисти с нужната квалификация.

 

Пет от специалистите от ново поколение за професионална работа за деца с аутизъм, сертифицирани в приложната поведенческа анализа, ще работят в новооткриващия се център на Сдружение «Аутизъм днес»-ЦЕНТЪРА ПО ПРИЛОЖЕН ПОВЕДЕНЧЕСКИ АНАЛИЗ ЗА ДЕЦА С АУТИЗЪМ АВА ( Applied Behavior Analysis), 4 са специалисти на Център за работа с деца с аутизъм „Тацитус”, 1 специалист от Център за рехабилитация на деца с разстройства в развитието- София и 1 специалист от Пловдив- психолог Антоанета Шишкова, на която ще разчита сдружението при създаването на следващия Центръ по приложен поведенчески анализ, на територията на Пловдив.

 

Мисията на Сдружение „Аутизъм днес” е обучението на специалисти и създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейски професионални и етични стандарти за практика.

 

Oтчитайки високата нужда в страната ни и позовавайки се на световната статистика, поради липсата на такава за България, ние сме приели предизвикателството да изградим център за обучение на приложни поведенчески аналитици в България и да дадем възможност за професионално развитие и придобиване на know-how в област, непозната до момента в България.

 

Защо приложен поведенчески анализ (Applied behavior analysis)?

 

Приложният поведенчески анализ е наука за човешкото поведение. В последните 40 години хиляди публикувани изследвания документират ефективността на ППА сред различни популации, интервенции, среди и поведения. ППА изгражда и подобрява социално значими поведения чрез систематично прилагане на интервенции, базирани на принципите на поведенческата теорията за учене. Методите, основани на ППА са считани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и развитийни разстройства. Големият брой на научни доказателства, подкрепящи ППА, е довел до няколко независими организации да одобрят и подкрепят ефективността на метода: Американската Национална Академия на Науките, Американската Педиатрична Академия, Американското Здравно Министерство, и пр.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9536 |07.08.2015 REFAN подкрепя най-престижния футболен турнир EVIMA – REFAN CUP 2015 . 0| 5695 |23.07.2015 „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” подкрепя спортните амбиции на пловдивската ракета Димитър Кузманов . 0| 7321 |03.07.2015 „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” отново подкрепи големите амбиции на Локомотив Пловдив . 15| 6653 |02.05.2015 Гечев: Загадка е защо ДПС не подкрепя прогресивното облагане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads