Реклама / Ads
0| 9335 |24.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Риболовът - най-масовият спорт

.
 
 
Риболовният туризъм в последно време стана много популярен сред млади и стари, мъже и жени. Край водоемите в почивните дни е все по-трудно човек да с
 
Риболовният туризъм в последно време стана много популярен сред млади и стари, мъже и жени. Край водоемите в почивните дни е все по-трудно човек да си намери добро място за практикуване на хобито си.
Въпреки че в началото риболовът, както и лова, са се появили с единствената цел да осигуряват храна на човека, с течение на годините той се превръща в начин за отдих и почивка и в наши дни вече е най-масово практикуваният спорт в света.
Е, разбира се, в началото риболовът като хоби е бил привилегия на по - богатите и заможни хора. Но вече за радост на много туристи не е така. И макар да е забранен на много места в момента, защото рибата си хвърля хайвера, все пак има разрешени за риболов зони.
Забраната важи за улова на всички пролетно-лятно размножаващи се риби във вътрешните водоеми и в българския участък на р. Дунав до към края на май. Есетровите риби са забранени от 25 април до 3 юни. Забранен е и калканът във водите на Черно море за срок от 47 дни от 25 април и на попчета за срок от 29 дни– до към 20-30 май.
Високопланинските водоеми обаче са свободни за улов на риба, тъй като там тя се размножава по-късно. Някои стари корита по поречието на Янтра, Росица и Искър са разрешени, но не и в самата река. Свободен достъп за любителите рибари има и язовира до харманлийското село Доситеево, Старото речно корито до Злато поле и язовир Гледка. В Благоевградската област разрешени са язовир Бистрака, яз. Валтата, яз. Сини скали.
Край Бургас либоловните любители могат да се насладят на баластриерен водоем "Дупките". Край Варна може да се лови в яз. Елешница, Тръстиково.
Край София е разрешено в бент Панчарево, където има платика, уклей, каракуда и рядко се среща и шаран. Разрешен е и утайник "Жеков вир", гр. Пирдоп, баластриерите край Долни Богров, Негован, Чепинци, Челопечене, Световрачане, Враждебна (извън границите на летище София) и Пет могили и редица други места.
  Ако това не ви е достатъчно единят вариант е да изчакате да мине забраната, защото глобите са доста солени или да ходите на платен риболов. Там се плаща за въдица около 3 лева и отделно си купувате хванатата риба. На Панчарево например на платения водоем има шаран и сом, намира се и каракуда. Колкото по-рано се отиде, толкова по-голям е шансът да се хване повече риба. В следобедните часове почти спира да кълве. На 50 км от София е и Слаковци, там също е платено и е добре захранено. Край София е и платения водоем на Мало Бучино. Там има пастърва, шаран и сом. На въдица се плащат по 8 лева, но не се искат пари за рибата. В близост до Кремиковци също има приятно местенце, където за една въдица се плаща 3 лева и за рибата отделно. Там има толстолоб, шаран и бял амур.
Много важна роля за добрия риболов играят такъмите. Основно значение има риболовната кука, първоначално изработвана от дърво, след това от кости, камък, докато се стигне до откриването на желязото. Тогава тя става обект на внимание и прецизна изработка. В началото е била използвана само с влакно и стръв. После се появяват и въдиците.
Като цяло рибното богатство на България е голямо и разнообразно. Ежегодно се произвеждат и разселват около 500 000 рибки за зарибяване на водоемите и водните басейни за спортен риболов.Национално управление на горите стопанисва три рибовъдни стопанства на територията на страната. Много лесничейства предлагат възможности за риболов на сладководни видове, като: шаран, пастърва, сом, костур, бяла риба, клен, скобар и др. В Черно море обект на риболов са моруна, калкан, лаврак, лафер, минокоп-умбрина, морски кефал, платерина, илария и други видове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2309 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 4872 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15499 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5858 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads