Реклама / Ads
24| 54207 |01.09.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Роб ли съм на една гарсониера? Цената на невиждания скок на имотите в София

.
Източник: БГНЕС
Роб ли съм на гарсониерата, която си купих с пот на челото? Каква цена плащам заради скока на цените на имотите в София? Сигурна съм, че много от вас, които са решили да направят инвестиция в собствено жилище никога не са си задавали тези въпрос. Сега, обаче, когато цените на недвижимите имоти /особено в столицата/ се изстреляха до космоса, аз задавам тези въпроси вместо вас и търся техния отговор.
 

Средна работна заплата в София – 2 000 лева. Средна цена на квадратен метър недвижим имот в София… няма такова животно. Цените варират от 800-900 до 10 000 евро. ЕВРО! Точно така – много преди да си помислим да приемем еврото у нас, ние броим евра за апартамент. Излиза, че за да си има един средностатистически българин свое собствено място в столицата, където да се прибира вечер, в най-добрия случай той трябва да му стане роб, тоест роб на някоя от множеството банки.

 

66% скок в цената на имотите

 

И докато заплатите и пенсиите ни са пуснали дълбока котва, жилищата в София поскъпват с близо 66% за период от пет години и три месеца. Столицата ни се нарежда на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, показват данни на Националния статистически институт.

 

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи спрямо 2015 г. При апартаментите старо строителство поскъпването за същия период е дори по-голямо – с 67,8%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища.

 

Както според данните, така и според експертите в София търсенето на каквото и да било строителство е сериозно, а цените очаквано доста стабилно вървят нагоре.

 

Експертите говорят

 

Брокери на недвижими имоти споделиха пред Фрог, че такова животно като средна цена за квадратен метър всъщност няма. Имотите в София започват от 800-900 евро и стигат до 10 000 евро. Всичко зависи от локацията, комуникативността, качеството и прочее. Най-предпочитани квартали, естествено, са централните. Сред най-предпочитан, но и с най-висока цена, е Докторски паметник.

 

Самите брокери отчитат изключителен висок скок на цените на недвижими имоти в София. Въпреки това търсенето е все по-голямо, а предлагането по-малко. Според експертите, въпреки икономическото сътресение вследствие на коронавируса, именно голямото търсене е и причината за повишението на цените на апартаментите в столицата. Като други причини те изтъкват поскъпването на строителните материали и качествената работна ръка.

 

Според брокерите продавачите имат необосновани виждания основно цените на предлаганите имоти и ги съветват, че би било хубаво да коригират това, за да има движение.  

 

От своя страна банкови експерти споделиха пред Фрог, че освен всичко, с изключение на заплатите, кредитите у нас са се повишили драстично.

 

През юли кредитите на домакинствата в България достигат 27,438 млрд. лв. (21,4% от БВП), като спрямо същия месец на миналата година те се увеличават с 10,8%, показва и паричната статистика на Българска народна банка. През юни годишното увеличение бе 10,4%.

 

Ръстът се дължи основно на ипотечните кредити, които на годишна база се увеличават с малко над 15%. През юли жилищните заеми възлизат на 13,125 млрд. лв.

 

Колко точно евра броим за апартамент?

 

И въпреки че агентите на недвижими имоти у нас твърдят, че няма такова животно, наречено средна цена за квадратен метър, опитваме да направим съпоставка с близки до нас по стандарт на живот страни.

 

За 2021 година България се нарежда на 44 място по стандарт на живот, според класацията на worldpopulationreview.com. Малко преди нас, на 40 място е Румъния, следва Гърция, Пуерто Рико. След нас, на 45 място, е Турция, а след нея Полша. Първи в класацията по стандарт на живот са Дания, Швейцария и Финландия. Ние, разбира се си знаем възможностите и изобщо не бихме си помислили да се сравняваме с тях, но нека направим съпоставка колко евра трябва да броим в близките до нас по стандарт на живот страни.  

 

България

 

Според данните от горепосочения сайт Столичани броят средно по 1 739 евро на квадратен метър за апартамент в центъра на София, за по-крайните квартали плащат една идея по-малко 1 110 евро.

 

Румъния

 

Съседна Румъния е с 5 пункта преди нас по стандарт на живот, но цените на имотите не се различават особено. За центъра на Букурещ бихме платили по 1 896 евро на квадратен метър, а извън него – по 1 155 евро.

 

Гърция

 

В Гърция наблюдаваме същата тенденция. По-добър стандарт на живот, отколкото у нас, но еднакви цени на имотите. 1 756 броят гърците за квадратен метър в центъра на столицата Атина, по-скъпо се оказва извън него – 1 779 евро на квадратен метър.

 

Турция

 

Оказва се, че в столицата на съседна Турция – Анкара можем да си купим имот на сравнително по-ниска цена. В централната част един квадратен метър е с 1000 евро по-евтин спрямо София. Средната му цена е 703 евро. В по-крайните квартали цената за квадратен метър е изумително ниска – около 438 евро.

 

И понеже, въпреки че Анкара е столицата на Турция, Истанбул остана по-предпочитан град за живеене. Оказва се обаче, че дори и там цената на имотите и по-ниска от тази у нас. Средната цена за квадратен метър в централен Истанбул е 1 152 евро, а извън центъра – 742 евро.

 

За да не кажете, че се сравняваме само със съседки, отиваме в Пуерто Рико  

 

За да имаме собствено жилище в 42-рата по стандарт на живот страна, трябва да броим не много повече евра, отколкото в България. Квадратен метър в центъра на столицата на Пуерто Рико, свободно присъединила се държава към САЩ, Сан Хуан, струва 2 251 евро. Извън централната част можем да намерим имоти със средна цена на квадратен метър 1 531 евро. „По-скъпо, отколкото у нас“, ще кажете. Да, ама говорим чак за Щатите. Със заплатите си, американците едва ли биха брали душа, за да си купят апартамент.

 

Роб съм на една гарсониера

 

Какво се оказва? В крайна сметка в повечето случаи истината не е много приятна – ние българите се превръщаме в едни роби на една гарсониера… или на една банка. Разбирайте го, както искате. Роби до живот, а и след това. Не казвам, че това е съвсем лошо, защото по дяволите – все някъде трябва да се прибираме вечер.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4736 |13.08.2021 Средната заплата у нас нараства: През второто тримесечие на 2021 г. e била 1 525 лв. . 1| 6033 |09.08.2021 Заради цената на тока „ТЕЦ Марица изток 2“ пуска още един енергоблок . 0| 4143 |06.07.2021 Кандидатствалите за уседналост във Великобритания запазват правата си засега . 9| 9538 |08.06.2021 Тениски за по 50 лв.: Лъсна още една съмнителна поръчка на военното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads