Реклама / Ads
0| 5715 |21.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Събарят сергии в Слънчев бряг, но след сезона

.
Един от най-слънчевите български курорти – Слънчев бряг, е презастроен, но скоро няма да заприлича на испанските брегове, където рушат хотели. Рушене в курорта ще има и то може би още след края на този активен сезон. От него ще бъдат засегнати сергии и всякакви преместваеми обекти. Обещанието е на вътрешния министър Цветан Цветанов.
 
“В Слънчев бряг има незаконни поставяеми обекти, които нямат никакъв договор. Харесали са си някакво местенце, построяват си някаква сергийка и са необезпокоявани цяло лято – сергии, поставяеми щандчета, щендерчета с висящи дрехи, обменни бюра”, каза пред “Всеки ден” председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Тя уточни, че проблемът съвсем не е нов, а съществува най-малко от 3-4 години. “Новото е, че самият министър на вътрешните работи пое ангажимента да съдейства за този проблем и след края на сезона ще започне работата по премахването на тези обекти”, допълни Иванова.

“Незаконните обекти в Слънчев бряг са преместваеми, няма масивни сгради. Става въпрос за дребни търговци на стоки, закуски и др.”, каза пред “Всеки ден” Златко Димитров, зам.-областен управител на Бургас. Според него в момента не е уместно да се прави каквото и да е по събаряне на тези обекти. Не е добре за туризма това да става пред погледа на туристите. Събарянето на тези 750 обекта ще стане след края на сезона, каза той.

Има комисия, назначена от областния управител, която ще се заеме със събарянето. В нея участват РДНСК, общината, РИОКОЗ и др. По принцип временните обекти трябва да се съборят от общината, допълни Димитров. Към момента при нас няма информация дали има незаконни масивни сгради на територията на курорта, категоричен бе той.

“В едната част на Слънчев бряг няма проблеми с обектите, даже има по-малко отколкото е разрешено. Но в другата част има прекалено много търговски обекти, голяма част от които са незаконни. Ние отдавна сме подали сигнали за тях. Работа на общината е да се занимае с въпросните незаконни обекти, но единственото, което прави тя, е да ни изпраща на нас предписание за премахване на незаконните обекти с ясното съзнание, че ние не можем да го направим, защото навлизаме в нарушение на закона – това е самоуправство. Ние не можем да премахваме обекти, нямаме право”, разказа пред “Всеки ден” Михаил Попов, представител на концесионери в Слънчев бряг.

Според него общината го прави, за да отчита дейност и не прехвърля топката. Явно органите, които трябва да премахнат обектите, нямат интерес от това, добави той. Тези 750 незаконни обекта обаче не са само преместваеми в прекия смисъл. Има изградени магазини и дори двуетажни заведения, каза Попов. Той допълни, че септември месец ще има нова среща, на която да се реши как и кой ще премахне обектите.

“На вчерашната среща с министър Цветанов аз се намесих и помолих за помощ, за да се справим с този проблем. Освен с дребните търговци ние имаме проблеми и с такситата, бариерите, чейндж бюрата, крадците и полицията. Проблемите с полицаите ни идват от това, че според тях те са по-полезни, когато са невидими и следят нещата от далече. Аз смятам, че те трябва да са видими за хората и да всякат респект, така че да не се позволяват престъпления”, каза още Попов.
Вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше категоричен в Слънчев бряг, че постройките ще бъдат съборени веднага след края на сезона и проблемът няма да бъде прехвърлен за следващата година, както се е правело досега. На срещата с вътрешния министър хотелиерите са повдигнали още въпроса за свободния достъп на автомобили в курорта, които пречат на туристите, и високия шум, който идва от дискотеки и други заведения.

Слънчев бряг не е дестинация за секстуризъм, а място за почивка, отсече министърът. Продължават също и проверките за укриване на курортни такси и други обороти в сивия сектор. Според изчисленията на полицията на база заетостта на хотелските комплекси през изминалите години от курортна такса би трябвало да постъпват всеки сезон поне 15 млн. лева. За м.г. обаче по това перо са били отчетени едва 1,5 млн. лева, уточни Цветанов. Той съобщи още, че в момента се обсъжда идеята гръцки полицаи да бъдат командировани през сезона по Южното Черноморие, а техни колеги от България да заемат местата им в южната ни съседка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5555 |15.06.2010 Пропукват се твърденията за източени милиони в Слънчев бряг . 14| 5812 |31.05.2010 Лъжите около едни 100 млн в Слънчев бряг . 0| 5178 |06.05.2010 Новият борд в Слънчев бряг незаконен? . 0| 7321 |30.04.2010 Зад гърба на премиера превземат Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads