Реклама / Ads
14| 5809 |31.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Лъжите около едни 100 млн в Слънчев бряг

.
100 млн потънали някъде в пясъците на Слънчев бряг. Тревожната новина изтече от Министерството на икономиката и бързо обиколи публичното пространство. Вероятно някои читатели са цъкали ядосани и са си казвали: „Пак държавата, сиреч ние, сме прецакани, докато някой е гушнал сто милиона”.
 

В този смисъл зам.-министър Иво Маринов, който всъщност е баща на веста, може да бъде доволен. Идеята да се очерни и сатанизира предишното ръководство на „Слънчев бряг” АД, за да се аргументира пред премиера Борисов смяната на борда, се реализира по план.

Изнесените „факти” обаче са не само неубедителни, но и абсолютно неверни. Начинът, по който се пробутват на обществото пък е направо обиден, защото никой не е толкова глупав, та да не събере две и две и да прецени за какво става дума.
Сензацията се съдържа именно в твърдението за изчезнали цели сто милиона. Сумата е огромна, респектира, а внушението е за пладнешки грабеж. Това обаче е чиста пропаганда и няма нищо общо с действителността. Всъщност приходите, за които говори Маринов през последните 10-12 години се изчисляват на около 130-140 млн. Така че някой го е подвел. Само в преки инвестиции в курорта от тях са вложени 93 млн. За изплащане на дивиденти, съпътстващи дейности, такси и пр. са дадени допълнително средства, за които, разбира се има съответни документи, категорични са членове на предишното ръководство. Така че ако Иво Маринов и неговият шеф Трайчо Трайков продължават да държат на сумата от 100 млн, май ще трябва да върнат отнякъде на предишните шефове разликата от 40 милиона...
Маринов споменава и продажбата на електроразпределителната мрежа в Слънчев бряг на австрийската фирма EVN за 47 млн. като нещо, забулено в мъгла. Налага се да му се припомни, че министър Трайчо Трайков преди да поеме поста е бил прокурист именно на „ЕВН България Топлофикация” и на „ЕВН България Електроразпределение”, според Уикипедия. Любопитен детайл в тази сделка е, че тогавашният министър и вицепремиер Лидия Шулева е настоявала мрежата на курорта да бъде приватизирана от EVN за скромните 17 млн. Единствено благодарение на упоритата битка, която проведе миналото ръководство, в лицето на изпълнителния директор Малина Стратиева и членовете на борда бе извоювана цена от 47 млн. Дали в момента министър Трайков не си отмъщава за тази разлика, която в никакъв случай не е очаровала австрийските му работодатели. Пък и премиерът Борисов изрази известни съмнения относно някои практики на същата фирма.

Само този факт е достатъчен, за да увиснат безпомощно лекомислено хвърлените обвинения. Любопитен детайл в тази сага са готвени публикации с „разкрития” в медия, свързана с Алексей Петров. Същият, който бе арестуван в акция „Октопод” и обвинен в множество престъпления. Излиза, че някои са готови на сделка и с Дявола само и само да „аргументират” по някакъв начин действията и обвиненията си. Но това кого ли учудва вече.
Повече от странно е и нещо друго. Член на предишния борд е Ели Анави, директор Дирекция „Политика към предприятията” в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Вече девет месеца министър Трайков и зам.-министър Маринов не намират време да го изслушат по проблемите на Слънчев бряг. Разчитат на информация от всякакви други източници, но не и от извора, който им е под ръка, което е най-малкото странно.

Разбираемо е нетърпението на Маринов и Трайков да обвиняват и да търсят виновни за неща, които нито са проверени, нито установени, да не говорим за доказани. Да сменяш борд на курорт като Слънчев бряг в началото на сезона е рисковано и непрофесионално. Това го знаят и децата, категорични са хора от туристическия бизнес. Те са обезпокоени, че с реваншистки действия нищо няма да се постигне, освен да се минира сезона. Което в период на криза е пълно безумие.

В изявленията си зам.-министър Маринов признава, че засега има само първоначални данни, а проверка от страна на министерството все още не е правена, но се очаква такава. Да твърдиш в такъв случай, че се губят 100 милиона, е или екстрасенско качество или велика глупост. Маринов споменава и прокуратурата, която можело да се намеси, ако се наложи. Може би точно това трябва да стане, след което ще си търсим правата в съда за обвиненията и манипулациите, които се сипут обилно сега, коментират членове на доскорошния борд по повод тиражираните обвинения.

Марин Колев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5739 |02.12.2009 Примката около "Бургас -Александрополис" се затяга . 1| 4954 |08.09.2009 НАП събра около 15 млн. лв. в хазната със SMS . 14| 5133 |02.09.2008 Около 400 хил. автомобила се регистрират у нас годишно . 0| 4738 |01.08.2008 Загадката около замъка на Асеневци ще падне скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads