Реклама / Ads
0| 5056 |21.07.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Събитията в Турция може да стопират изграждането на газова връзка

.
Има опасност изграждането на газовата връзка с Турция да бъде забавено, от което следва забавянето и на доставките на синьо гориво от Изток до страната ни и Европа.
 

За това предупреди изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов, цитиран от БНР. Притесненията произхождат от последните събития в Турция след неуспешния опит за военен преврат.

 

Разговорите на този етап в турските колеги продължават, увери Гегов. Притесненията на изпълнителния директор са в посока забавянето на достигането на газ до самата Турция, както и скоростното изграждане на интерконектора с Турция.

 

„За да изградим инфраструктура, трябва да има стабилитет и спокойствие не само у нас, но и в региона”, подчерта обаче Гегов.

 

Очаква се през следващите години броят на входните точки, през които постъпва синьо гориво в страната, да се увеличи заради развитието на междусистемните връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Те ще дадат възможност за доставки от различни източници и по различни трасета, след осъществяването на международните проекти за газопроводи.

 

Потреблението на природен газ у нас в следващите 10 години се очаква да се увеличи с около 40 на сто. Прогнозата си дружеството "Булгартрансгаз" е включило в плана за развитие на мрежата до 2025 година. Планираните инвестиции в развитие на газовата инфраструктура са близо 1 милиард лева, като по-голямата част от тези средства се очаква да бъдат похарчени през следващите две години.

 

"Булгартрансгаз" предвижда значително нарастване на местния добив за следващите години. От почти нулев, какъвто е в момента, до 600 милиона кубически метра газ годишно.

 

Към момента най-добре е проучено находището "Койнаре", където прогнозните запаси на Блок А – Ловеч са 13,7 милиарда кубически метра газ. Последните сеизмични изследвания на нови акватории в блок "Галата" показват около 20-процентна вероятност за наличие на нови ресурси от 3,5 милиарда кубически метра газ.

 

Предвижда се и изграждането на газов хъб "Балкан", както и удвояване на капацитета на газохранилището в Чирен. Всичко това, според "Булгартрансгаз", ще увеличи конкуренцията и ще окаже положителен ефект върху потребителите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5069 |16.07.2016 Отменени полети в Турция заради метежа . 20| 7916 |16.02.2015 Турция и "Газпром" начертаха докрай маршрута на "Турски поток" . 7| 5080 |09.02.2015 Газпром и Турция стиснаха ръце за маршрута на Турски поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads