Неделя, 22 Октомври 2017, 11:27
Frognews
0| 3711 |21.07.2016

Събитията в Турция може да стопират изграждането на газова връзка

.
Има опасност изграждането на газовата връзка с Турция да бъде забавено, от което следва забавянето и на доставките на синьо гориво от Изток до страната ни и Европа.

За това предупреди изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов, цитиран от БНР. Притесненията произхождат от последните събития в Турция след неуспешния опит за военен преврат.

 

Разговорите на този етап в турските колеги продължават, увери Гегов. Притесненията на изпълнителния директор са в посока забавянето на достигането на газ до самата Турция, както и скоростното изграждане на интерконектора с Турция.

 

„За да изградим инфраструктура, трябва да има стабилитет и спокойствие не само у нас, но и в региона”, подчерта обаче Гегов.

 

Очаква се през следващите години броят на входните точки, през които постъпва синьо гориво в страната, да се увеличи заради развитието на междусистемните връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Те ще дадат възможност за доставки от различни източници и по различни трасета, след осъществяването на международните проекти за газопроводи.

 

Потреблението на природен газ у нас в следващите 10 години се очаква да се увеличи с около 40 на сто. Прогнозата си дружеството "Булгартрансгаз" е включило в плана за развитие на мрежата до 2025 година. Планираните инвестиции в развитие на газовата инфраструктура са близо 1 милиард лева, като по-голямата част от тези средства се очаква да бъдат похарчени през следващите две години.

 

"Булгартрансгаз" предвижда значително нарастване на местния добив за следващите години. От почти нулев, какъвто е в момента, до 600 милиона кубически метра газ годишно.

 

Към момента най-добре е проучено находището "Койнаре", където прогнозните запаси на Блок А – Ловеч са 13,7 милиарда кубически метра газ. Последните сеизмични изследвания на нови акватории в блок "Галата" показват около 20-процентна вероятност за наличие на нови ресурси от 3,5 милиарда кубически метра газ.

 

Предвижда се и изграждането на газов хъб "Балкан", както и удвояване на капацитета на газохранилището в Чирен. Всичко това, според "Булгартрансгаз", ще увеличи конкуренцията и ще окаже положителен ефект върху потребителите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ирак увеличава износа на петрол от Басра с 200 000 барела на ден 0| 2348 |21.10.2017 . Учреди се Национална камара на автосервизите в България 0| 2567 |20.10.2017 . Ако до 1 година няма сделка по Брекзит, паундът ще падне под 2 лева 0| 3011 |19.10.2017 . Гърция въвежда прогресивен данък за имотите-за големите жилища ще се плаща повече 0| 3091 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах