Реклама / Ads
0| 3361 |16.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скъпоценни камъни от Шри Ланка – заслужават ли си?

.
Блясъкът на бижута може да привлече всяка жена. А скъпоценните камъни – да я накарат да ги притежава на всяка цена. Да не говорим, че от тях се интересуват и много мъже, купувайки ги като инвестиция. Скъпоценните камъни, ако наистина знаете как да ги избирате, могат да бъдат добра инвестиция, а цената им да продължава да расте през годините. Намират се и на изключително добри цени. Но заслужават ли си тези от Шри Ланка?
 

Шри Ланка е сред най-големите износители на камъни.  Тук се срещат 43 вида скъпоценни и полускъпоценни камъни, като в най-голямо изобилие е сапфирът. Тук са открити едни от най-красивите и скъпи сапфири, като този в пръстена на принцеса Даяна.

 

Заради поредица природни явления в миналото, слоят, където се откриват камъните, е излязъл много близо до повърхността. Буквално изкопават трапове и намират скъпоценни камъни. Самите мини са малки и сравнително плитки.

 

При добива на камъни, не се позволява използването на механизация. Всичко е ръчен труд. Идеята е да не се добиват много камъни накуп, за да не се обезценяват. А и да не се експлоатира много природата.





Самият процес също изисква доста труд, внимание и познание на камъните. Да намериш сред стотиците обикновени камъни, скъпоценен, който на пръв поглед изглежда като другите, си е не само късмет, а и умение.

 

Изобилието на камъни тук е огромно. Не само като вид, но и като цветове. Най-известен обаче е сапфирът. Той е вторият по твърдост, след диаманта. Това е камъкът на аристокрацията заради красивия син цвят. Свързват го само със синьото, но може да бъде открит в различни цветове. Сапфирите от Шри Ланка са с най-високо качество в света.

 

Ако към същия минерал се добави хром, става червено - рубин. По произход рубинът е вид сапфир.

 

Вниманието ни привличат камъни, шлифовани гладко. При определена светлина на повърхността се получава звезда. Цената им също е различна. Това е най-скъпата шлифовка, защото се използва специфична структура на камъка, а не всеки има такава. Камъкът на снимката е жълт сапфир и струва 20 000 долара.

 

Не само сапфири и рубини можете да си купите от тук, въпреки че това се пазарува масово. Има и други красиви и редки камъни, като специфичен аквамарин, зелен гранат, бял и син топаз и още много други.

 

От изкусните ръце на майсторите излизат уникални бижута, които можете да закупите в магазина. И не оставайте с илюзията, че просто ще разгледате и ще излезете от тук. Няма такъв шанс!

 

Бижутата се предлагат в злато и сребро, като цените зависят от камъка, които изберете – големина, цвят и шлифовка. Хубавото е, че можете да се пазарите и първоначалната цена да се стопи до доста приемлива. Успешен пазар!

 

Още полезна информация вижте в Професия турист и се абонирайте за канала ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3201 |14.02.2024 Airbnb отчита охлаждане на търсенето и се подготвя за завой в бизнеса . 0| 2741 |14.02.2024 На 23 – ти февруари 2024 г. ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ посреща световноизвестен детски ортопед . 2| 3498 |13.02.2024 България - предпочитан център за нов бизнес в Източна Европа, отчита "Евронюз" . 4| 3194 |13.02.2024 Андрей Гюров: Близо 800 млн. български евромонети ще заменят стотинките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads