Реклама / Ads
0| 5311 |29.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В Слънчев бряг били продадени незаконно три мостика

.
Три мостика в Слънчев бряг са били продадени след законови заобиколки. За това е съобщил през миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след въпрос на бургаски депутати от ГЕРБ.
 
Оказва се обаче, че Малина Стратиева, изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД, е писала многократно за проблема до ведомството на Трайков. Писмата са сигнали, за това че мостиците са опасни и е нужна държавна помощ за възстановяването им. Дружеството няма право да извършва такава дейност, тъй като при такива обекти може да оперира по закон само държавната „Пристанищна инфраструктура". Припомняме ви, че за опасните съоръжения Еcon.bg писа още през месеца август миналата година.

Наем преди покупки

Става въпрос за мостик „Глобусът", разположен на плажната ивица пред хотел „Глобус", мостик „Бургас", разположен пред хотел „Бургас и „Южни нощи", който е пред х-л „Виктория". През 2006 г. година те са били отдадени на концесия, но според министър Трайков нито наемателите, нито „Слънчев бряг" са полагали необходимите грижи за тях, съобщи Gramofona.com.
В същата 2006 г. Териториалното звено по пристанищна администрация в Бургас е уведомило дружеството на акционерите в Слънчев бряг, че съгласно законовите норми, трябва да регистрира мостиците си, за да извършват чрез тях пристанищна или атракционна дейност. Отговорът на „Слънчев бряг" АД бил, че на тези обекти не се извършват такива услуги, а съоръженията са отдадени на наематели.

Пред парламентаристите Трайчо Трайков обяснил още, че нито дружеството, нито наемателите са поели инициативата да регистрират мостиците, тъй като са стигнали до извода, че няма да има възвращаемост на инвестицията. Скрап в морето
Впоследствие наемателите са заявили желание да ги закупят. „Тук обаче Агенцията за приватизация не е дала разрешение за продажбата на мостиците на Слънчев бряг и за това с цел заобикаляне на закона „Слънчев бряг" АД е бракувало съоръженията", обявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма.
„Проблемните мостици са построени през 1968 година и повече от 40 години не са отделени никакви средства за сериозни технически подобрения, нито ремонти", каза председателят на Комисията по транспорт,информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков. В момента изграждането на едно такова съоръжение струва около 300 000 лв., изчисли той.

Писма без резултат

Между официалната версия на Трайков и тази на изпълнителният директор на „Слънчев бряг" АД Малина Стратиева има разминаване. Според Стратиева писма със сигнали многократно са били отправяни до министъра, но очевидно не са взети предвид.
„За мостиците говоря от една година. Има оплакване от рибари, относно тях и аз съм писала до министъра. Закона не сме го заобиколили, всичко е законно. Цяло лято са ни правили проверки. Съгласно сега действащия закон в тази част не може никой да строи, освен "Пристанищна инфраструктура". Слънчев бряг АД не може да направи инвестиции там. Водим преговори от 2004 г. А мостиците са продадени за скрап" - заяви Малина Стратиева.

Предизборни предизвестия

Искаха от мен да ги прехвърля на община Несебър, защото рибарите ги искали. В Слънчев бряг никой не лови риба. Г-н Димитър Бойчев , депутат от ГЕРБ - Бургас, по време на парламентарните избори обеща на рибарите, че ще им ги прехвърли и така започна всичко. Поиска смяна на борда на Слънчев бряг АД с мотива, че мостиците са опасни и там ще стане трагедията като в Охридското езеро, само че там потъна кораб, а не мостик", припомни Стратиева.
На 4 май акционерите в „Слънчев бряг" АД ще проведат събрание за избор на ново ръководство. Веднага след избирането си то ще получи първата задача от министър Трайков - дали има виновни за продажбата на трите мостика. Той се ангажира и с осъществяване на диалог между Изпълнителна агенция „Морска администрация" и община Несебър за намиране на оптимално решение на проблема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5715 |21.07.2010 Събарят сергии в Слънчев бряг, но след сезона . 0| 5552 |15.06.2010 Пропукват се твърденията за източени милиони в Слънчев бряг . 14| 5808 |31.05.2010 Лъжите около едни 100 млн в Слънчев бряг . 0| 5174 |06.05.2010 Новият борд в Слънчев бряг незаконен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads