Реклама / Ads
1| 6522 |09.11.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Служебният кабинет предлага балансиран ръст на акциза на тютюневите изделия, отговарящ на практиките в ЕС

.
Според наши източници голяма част от тютюневата индустрия подкрепя предвидимост и календар, който ще избегне шоково поскъпване на цигарите, ще даде предвидимост на приходите в бюджета, и ще избегне предоставяне на преимущество на някои фирми на пазара. Предложението е с около 5% ръст поетапно, което е много под нивата на инфлацията.
 

В различните категории продукти се предлага средно около 30 ст. увеличение, като се запазва преимуществото на бездимните изделия и електронните цигари, които остават със значително по-нисък налог спрямо цигарите. С планирания календар за следващите 4 години България запазва най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС.

 

Дори с тези стъпки след 4 години страната ни не достига средните нива в ЕС към момента. Акцизните нива у нас не са преразглеждани от 4 години и това предложение е логично и не би следвало да е повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които са в ущърб на държавните приходи.

 

Предложението следва да бъде част от обсъжданията в отделните парламентарни комисии и очакванията са да бъде подкрепено с оглед на осигуряване на предвидимост и допълнителни приходи в бюджета, които изглеждат много повече от предложеното през лятото.

 

За разлика от предходното предложение са предвидени и логични срокове на влизане в сила и предвидимост за бизнеса, според някои от коментарите в индустрията.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2144 |08.12.2025 Топ техники, които правят игрите по-вълнуващи . 0| 2343 |08.12.2025 Надценки до 135% за коледната трапеза . 0| 2523 |05.12.2025 Дигитална трансформация: Българският бизнес става все по-технологичен, домакинствата също . 1| 2484 |04.12.2025 Уикенд с шеф Манчев в Maxi Park Hotel & SPA – кулинарно изживяване в обновения Pine & Dine

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads